Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


dikaiologitikaΣιάρκος Μάκης

Για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στέλνει «μήνυμα» στην Τουρκία λέγοντας «Οι σχέσεις δεν σφυρηλατούνται με ανατολίτικο παζάρι αλλά με υπεύθυνη τοποθέτηση» ενώ παρουσιάζεται σίγουρος για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο τον Αύγουστο «αποκρούωντας» κάθε ενδεχόμενο νωρίτερης έλευσης του αφορολόγητου. Τέλος, συστήνει ψυχραιμία για την υπόθεση Novartis ενώ εμφανίζεται σίγουρος ότι Καμμένος και Κουβέλης θα συνεργαστούν άψογα.

Πριν τρεις μέρες γίναμε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού. Ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο οπλοφορώντας μάλιστα. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Πόσο αποφασισμένοι είστε να φτάσετε το «μαχαίρι στο κόκκαλο»;

Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρό αντανακλά παθογένειες και νοοτροπίες που καλλιεργήθηκαν για δεκαετίες και κανένας δεν έβαλε ποτέ φρένο, μόνο τις χάιδευαν και τις εξέθρεψαν. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και θα προχωρήσει, ο χώρος του ποδοσφαίρου θα εξυγιανθεί ακόμα κι αν απαιτηθούν συγκρούσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες σκληρές. Η χώρα έχει γυρίζει σελίδα κι αυτό οφείλουν να το αντιληφθούν και να το σέβονται όλοι.

Εδώ και μέρες κρατούνται δύο Έλληνες αξιωματικοί σε τουρκικές φυλακές. Η ενημέρωση της κυβέρνησης ανέφερε ότι εντός λίγων ημερών θα επιστραφούν στην Ελλάδα. Βλέπετε ότι με τη στάση της η Τουρκία επιδιώκει να διαπραγματευτεί την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στη χώρα μας;

Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι για να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας. Οι σχέσεις αυτές δεν σφυρηλατούνται με ανατολίτικο παζάρι αλλά με υπεύθυνη τοποθέτηση σε μια σειρά ζητημάτων. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις για το πως θα εξελιχτεί το θέμα αλλά θα ήταν προς όφελος και των δυο χωρών ένα ζήτημα που στο παρελθόν λυνόταν διοικητικά και στρατιωτικά σε λίγες ώρες να λυθεί το συντομότερο δυνατό. Δεν χωρούν ούτε συμψηφισμοί ούτε παζάρια σε τέτοια θέματα.

Η επιλογή Κουβέλη ξάφνιασε πολλούς. Πώς είδατε εσείς αυτή την επιλογή και αν πιστεύετε ότι η συνεργασία του κ. Καμμένου με τον κ. Κουβέλη θα εξελιχθεί ομαλά;

Νομίζω η προσθήκη του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση είναι από μόνη της μια θετική εξέλιξη, τον γνωρίζω πολλά χρόνια και του έχω εμπιστοσύνη ως άνθρωπο και ως πολιτικό. Ακόμα και στο παρελθόν, όταν βρεθήκαμε να διαφωνούμε σε στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές στην πολιτική οι ανθρώπινες σχέσεις δεν επηρεάστηκαν ποτέ. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένες τις πολιτικές μάχες που είναι μπροστά μας, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές, εθνικές εκλογές πρέπει να επιχειρήσει ένα ευρύ σχέδιο προοδευτικών πολιτικών συμμαχιών με πολιτικές και κοινωνικές ομάδες και πρόσωπα που έχουν αναφορά στον προοδευτικό πολιτικό χώρο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι η συνεργασία τους θα εξελιχθεί ομαλά σε ένα τόσο κρίσιμο για τη χώρα υπουργείο.

Φαίνεται ότι από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα δεν «πιάνει» το στόχο της ανάπτυξης. Διάφορα δημοσιεύματα μάλιστα φέρνουν ένα χρόνο νωρίτερα την μείωση του αφορολόγητου. Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και αν συμβεί κάτι τέτοιο πόσο πιθανό είναι να επισπευσθούν οι εκλογές;

Τα στοιχεία είναι σαφή και ακριβή, η ανάπτυξη δεν έπιασε τον στόχο το 2017 που είχε τεθεί, διότι οι σκληροπυρηνικοί της διαπραγμάτευσης καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά έξι μήνες. Σε τριμηνιαία βάση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είμαστε εντός στόχων γεγονός που θα συνεχιστεί και το 2018. Τα μακροοικονομικά σημάδια είναι ξεκάθαρα και δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης και ανάκαμψης. Δεν θριαμβολογούμε, ούτε γίνονται θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη, όμως η χώρα μας θα βγει από το μνημονιακό δρόμο τον Αύγουστο του 2018, παρά την προσπάθεια που πράττουν για μια αντίθετη εικόνα η αξιωματική αντιπολίτευση και τα φιλικά της ΜΜΕ. Δεν τίθεται στη διαπραγμάτευση επίσπευση των μέτρων του αφορολόγητου. Δεν μπορούμε να σταθούμε σε υποθέσεις και δημοσιεύματα από τα οποία κάθε 15 μέρες προκύπτουν εκλογές, αυτά τα λένε από το 2015 και διαρκώς πέφτουν έξω. Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς για το μεταμνημονιακό μέλλον της χώρας μας και όχι το στήσιμο της κάλπης. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2019.

Το αφήγημα της κυβέρνησης περιλαμβάνει έξοδο της χώρας από το μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης αλλά και ραγδαία αλλαγή κλίματος όσο αναφορά την Ελλάδα. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετριάζουν την αισιοδοξία σας και κάνουν λόγο για πολλά χρόνια μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Τι έχετε να σχολιάσετε;

Τα λεγόμενα περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, τα στηρίζει επίμονα ο κ. Στουρνάρας κι ένα τμήμα του εγχώριου κατεστημένου που τα προηγούμενα χρόνια είχε ατυχείς επιλογές, αλλά δεν έχουμε ακούσει να τα προτείνει ούτε η Κομισιόν, ούτε το Eurogroup. H χώρα μας φτιάχνει το «μαξιλαράκι» ρευστότητας, στην περίπτωση που σημειωθούν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, με το οποίο είναι ασφαλείς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Καταλαβαίνω ότι για κάποιους κύκλους στη χώρα είναι ανάγκη πολιτικής επιβίωσης να συγκροτηθεί ένα επιχείρημα «η Ελλάδα γυρνά το 2018 εκεί που ήταν το 2014» αλλά αυτό είναι μεγαλύτερη πολιτική ανοησία και από το «Success story του 2014». Mου κάνει εντύπωση όμως, είναι τόσο αδίστακτοι ώστε να υπονομεύουν τη θέση της χώρας παρουσιάζοντας την κατάσταση μίζερη την ώρα που μας βλέπουν θετικότερα οι διεθνείς επενδυτές, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης;

Πώς κρίνετε την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας; Φοβάστε ένα θερμό επεισόδιο;

Είναι γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2016 και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία οι ευρωτουρκικές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διακρίνονται από μεγαλύτερη ένταση και νευρικότητα. Η Τουρκία και από τις επιλογές της αλλά και από την κατάσταση της περιοχής της, πιέζεται πολλαπλώς και προσπαθεί να εξάγει προβλήματα. Ωστόσο η Ελλάδα κινείται διπλωματικά, με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ευρύτερη συνεννόηση προκειμένου να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα που χρειάζεται.

Υπόθεση Novartis. Όλοι γνώριζαν ότι υπάρχει διαφθορά στο χώρο του φαρμάκου. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι προσπαθείτε να σπιλώσετε πρόσωπα με σκοπό το πολιτικό όφελος. Τι απαντάτε;

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι στα χέρια της επιτροπής που συγκροτήθηκε στη Βουλή και της δικαιοσύνης, πρέπει να τους αφήνουμε να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πιέσεις και χωρίς να το παίζουμε όλοι ειδικοί. Θεωρώ πολιτικά γελοίο και απαράδεκτο να θεωρείς ότι ο πολιτικός σου αντίπαλος κατασκευάζει τις κατηγορίες για να σε σπιλώσει και σε βάλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου απέναντί του. Αυτά είναι πρωτοφανή και πρωτόγνωρα γεγονότα και θα πρότεινα σε όλους να έχουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη και στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε στις θεσμικές αλλαγές που θα κλείσουν τις πόρτες στη δημιουργία και επανάληψη σκανδάλων που κατέστησαν στην Ελλάδα το φαινόμενο συστημικής διαφθοράς και που κόστισε στη χώρα μας τόσα πολλά.

 

Advertisements

Comments on: "Ο χώρος του ποδοσφαίρου θα εξυγιανθεί ακόμα και αν συγκρουστούμε" (1)

 1. Ο Λαλάκης said:

  ΠΡΩΤΟΝ

  ΔΥΝΑΤΟ QUIZ ΤΟΥ ΛΑΒΡΩΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΊΤΗ «ΡΩΣΟΦΟΒΙΚΗ» ΧΩΡΑ και Τα ΨΕΥΤΟΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ!

  ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΥΡΙΕ ΛΑΒΡΩΦ!!!

  ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η .. ΑΓΓΛΙΑ!!!

  ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ!!!

  1. ΜΑΣ ΚΑΝΑΝ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β’ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΟΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ (ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ … ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ!!!)

  2. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ ΚΑΙ Yankees (ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ 67 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΣΤΗΝ ΑΚΟΜΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!!!

  Τι κερδίζω που βρήκα Αμέσως το Quiz Σας κύριε Λαβρώφ;;;;

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ

  Η Ρωσία ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ!!!

  ΔΙΟΤΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ Η ΡΩΣΙΑ ΤΟΤΕ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ!!!

  ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ-ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΈΧΕΙ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΝΕΚΡΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ (βλ. «Αραβική Ανοιξη»/Συρία Παράλληλα με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ «ΚΡΙΣΗ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ/ΕΛΛΑΔΑ!!! βλ. Πολέμους {με ΨΕΥΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ/ΝΑΖΙΣΤΟΧΙΤΛΕΡΙΚΑ} ΙΡΑΚ/ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ/Γιουγκοσλαβία-Βελιγράδι! Και πολλά Άλλα!!!)!

  Όπως το ΕΙΚΟΝΙΚΟ έχει γίνει ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ/Ανθρώπους ΚΑΙ ΛΑΟΥΣ/ΕΘΝΟΙ (βλ. ΕΛΛΑΔΑ!!!) Έτσι και το Στρατιωτικό Γεωπολιτικό … ΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ/ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ (βλ.π.χ. Χημικά του ΙΡΑΚ=ΨΕΜΑ!)!!!

  Επειδή η ΟΥΣΙΑ Του Καπιταλισμού Είναι Το ΨΕΜΑ (ΤΟ ΑΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ) ΠΑΝΩ ΣΑΥΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΑ «ΕΙΚΟΝΙΚΑ» ΤΟΥΣ ΟΝΕΙΡΑ (ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ!)!

  ΕΙΘΕ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΡΩΣΙΚΗ (ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΜΟΥ των ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥΣ!!!

  Διότι ΣΗΜΕΡΑ (και Ανέκαθεν) ΤΑ ΟΠΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΖΩΗΣ (… καλήτερα μιας ώρας Ελεύθερης Ζωής παρά 40 χρόνια Σκλαβιάς και Φυλακής… διότι Εάν χαθεί η Ευκαιρία της Καταστροφής Του «Εικονικού» τότε ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΈΓΙΝΕ ΠΛΕΟΝ bar code!)!

  … και αφήστε το Γενικό-Εικονικό και Αφηρημένο «Αγαπάται Αλλήλους»!

  ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΜΕ «ΑΛΛΗΛΟΥΣ» ΑΛΛΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΗ!!!

  …. ΆΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ….

  ΤΡΙΤΟΝ

  ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΡΟΣ/ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΟ!

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ:

  NOVARTIS = NOVA REPUBLIK TITUS IN SLAWIEN!

  ΕΝΑΣ ΟΡΟΣ/ΛΕΞΗ ΑΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΑΣ ΧΡΗΣΕΙΣ!!!

  ΤΕΤΑΡΤΟΝ

  ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ…

  ΈΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

  ΕΟΚ (ΕΕ) ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΊΔΙΟ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ (Σ.Σ./SS)…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: