Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


nea_selida_1του Κώστα Ζαχαριάδη*

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήριζε την κλιματική αλλαγή ως «μια απάτη που επινοήθηκε από τους Κινέζους» για να καταστήσουν την αμερικανική βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική. Πρόσφατα δήλωσε: «Εγώ, εκλέχθηκα να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού». 

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα -που είναι το διεθνές επιστημονικό όργανο που μελετά και αξιολογεί την κλιματική αλλαγή- είναι κατηγορηματική. Διευκρινίζει αφενός ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι βέβαιη και αφετέρου ότι οι ανθρωπογενείς εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου αποτελούν την βασική αιτία. Νομίζουμε (λανθασμένα) ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια αβέβαιη και λίγο πολύ αφηρημένη απειλή που μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Ωστόσο η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι συχνές πλημμύρες και οι παρατεταμένοι καύσωνες δεν είναι παρά μόνον ορισμένα δείγματα. 

Τι σημαίνει κλιματική αλλαγή;

* Θα διαφοροποιηθούν τα αποθέματα νερού οδηγώντας δισεκατομμύρια ανθρώπους σε λειψυδρία, διαφοροποιώντας σημαντικά την αγροτική και λιγότερο τη βιομηχανική παραγωγή, ιδίως σε χώρες που δεν έχουν οργανωμένο σύστημα υποδομών.

* Θα υπάρξει υποβάθμιση οικοσυστημάτων εξαιτίας της ερημοποίησης, του αυξημένου κινδύνου για πυρκαγιά και της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας. 

* Ο διατροφικός παγκόσμιος χάρτης θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους στην πείνα, σε εμφύλιες συγκρούσεις, σε μαζικό κύμα μετανάστευσης.

* Η ακτογραμμή πολλών χωρών θα περιοριστεί με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα υποβαθμιστούν τα παραποτάμια δέλτα, ενώ γλυκά νερά θα γίνουν υφάλμυρα. Οι συνέπειες αυτών των αλλαγών θα είναι δυσβάστακτες για τις τοπικές οικονομίες, ιδίως των πιο αδύναμων χωρών, που θα καταρρεύσουν υπό το βάρος της κλιματικής πίεσης.

* Η αυξημένη θερμοκρασία θα προκαλέσει αύξηση των αιφνίδιων θανάτων, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Οι συνέπειες της κλιματικής διαταραχής έχουν κοινωνικό πρόσημο. Θα την πληρώσουν οι πιο φτωχοί και αδύναμοι και στον διαχωρισμό μεταξύ κρατών αλλά και μέσα στα ίδια τα κράτη. Αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, ενώ αυτοί που δεν συνέβαλαν καθοριστικά στο να διαμορφωθεί η υφιστάμενη κατάσταση είναι πιο ευπαθείς, εκτεθειμένοι, περισσότερο απροστάτευτοι στις συνέπειές της. 

Η τυχοδιωκτική πολιτική της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ απαιτεί εγρήγορση, πολιτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, κινητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και πως επιδρά ήδη στην καθημερινότητα τους. Απαιτεί πολιτική και διπλωματική πίεση ώστε οι ΗΠΑ να πιεστούν να κάτσουν ξανά στο τραπέζι της κλιματικής συμφωνίας, απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή στάση και συμμαχίες ώστε η Ευρώπη να γίνει ο διεθνής ρυθμιστής και θεματοφύλακας της «κλιματικής ειρήνης».‬

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

Comments on: "Η ανάγκη κλιματικής ειρήνης" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: