Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


logo_ethnosΓράφει ο Κώστας Ζαχαριάδης Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Η κρίση άλλαξε και αλλάζει την Ευρώπη. Στην οικονομία, στην κοινωνική της συγκρότηση, στις μετατοπίσεις πολιτικής ισχύος, στο εσωτερικό της. Και στη στρατηγική της στόχευση; Το Brexit, οι νέες ισορροπίες στις σχέσεις με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και άλλοι πολυάριθμοι παράγοντες φέρνουν την Ευρώπη μπροστά σε σταυροδρόμι στρατηγικών αποφάσεων.

Εξήντα χρόνια ΕΕ, εξήντα χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσίασε πέντε σενάρια με αρκετές γκρίζες ζώνες για το μέλλον του «κοινού μας σπιτιού». Τι κάνουμε; Πώς το κάνουμε; Ποιοι το κάνουμε; Είναι οι τρεις βασικές ερωτήσεις που προσπαθεί να απαντήσει το κάθε σενάριο. Τα πρώτα σήματα για το αύριο της ΕΕ ήρθαν από τη συνάντηση των Βερσαλλιών. Χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων οι τέσσερις «μεγάλοι» της Ευρώπης. Φ. Ολάντ, Α. Μέρκελ, Μ. Ραχόι, Π. Τζεντιλόνι έδωσαν μια πρώτη άτυπη απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε ο Γιούνκερ. Η απάντηση είναι πολλαπλές ταχύτητες και ομόκεντροι κύκλοι. Μια απάντηση που προφανώς δεν ικανοποιεί τους πολίτες που πίστεψαν στην Ενωμένη Ευρώπη και το όραμά της.

Η συζήτηση για το μέλλον και τη διάρθρωση της ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα κόμματα σε κάθε χώρα, τις πολιτικές οικογένειες στην Ευρώπη, την κάθε χώρα χωριστά και όλες μαζί. Το «πού πάμε» και το «πώς πάμε» μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πεδίο διαλόγου, συγκρούσεων και συνθέσεων. Η «δική μας» Αριστερά έχει από χρόνια οριοθετήσει σε αξιακό και πολιτικό επίπεδο τη σχέση της με την Ευρώπη. Την Ευρώπη των λαών της, των εργαζομένων της και των δικαιωμάτων τους. Είναι σήμερα όμως εμφανές ότι η γενική περιγραφή αρχών και κατευθύνσεων δεν αρκεί. Χρειάζεται κάτι πιο συγκεκριμένο, που να δημιουργεί πλειοψηφικές ή εν δυνάμει πλειοψηφικές πολιτικές συμμαχίες στην ΕΕ. Ο διάλογος Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων πρέπει να πυκνώσει και να επηρεάσει τη συζήτηση που τώρα ανοίγει.

Ο κόσμος και η Ευρώπη που ζούμε αλλάζουν ραγδαία, αν δεν παρέμβουμε εγκαίρως και αποφασιστικά στη διαμόρφωση του «αύριο» θα έρθει πριν το καταλάβουμε. Η κρίση μάς έδειξε ότι ζητήματα που θεωρούνταν αυτονόητα ή απαντημένα κάθε άλλο παρά έτσι αντιμετωπίστηκαν. Είναι εμφανές ότι δεν πρέπει να συζητήσουμε μόνο για τον ανακαθορισμό της πολιτικής στην ΕΕ αλλά και για την ίδια τη συγκρότησή της και την εσωτερική της αρχιτεκτονική. Ενα είδος «restart» το οποίο δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε «reset».

Advertisements

Comments on: "Ευρώπη, restart ή reset;" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: