Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


axia_efimeridaΣυνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη* στην εφημερίδα ΑΞΙΑ

Ξαναζούμε το τελευταίο διάστημα προπηλακισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχους με εκείνους που ζήσαμε με στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πως τα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το κόμμα;

Όπως πρέπει να τα αντιμετωπίζουν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες και όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα… Πάντως προπηλακισμοί κυβερνητικών στελεχών είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά οργανώνει συνελεύσεις, εξορμήσεις, εκδηλώσεις όπου μετέχουν υπουργοί, βουλευτές, στελέχη του κόμματος προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους πολίτες, να ακούσει τα προβλήματα, να εξηγήσει τις επιλογές, να υπερασπιστεί τις μικρότερες ή μεγαλύτερες επιτυχίες. Προφανώς μέρος της κοινωνίας είναι υπερβολικά πιεσμένο ως συνέχεια των πολιτικών που ασκούνται τα τελευταία χρόνια και εκδηλώνει την διαφωνία του, την διαμαρτυρία του, μιλάει για την δύσκολη καθημερινότητα του, όμως επιτρέψτε μου να πω πως αυτά δεν έχουν σχέση με τους προπηλακισμούς. Πολλά από αυτά είναι στημένα και φαίνεται. Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα καταστράφηκε το τελευταίο 16μηνο δεν πείθει ούτε τον πιο σκληρό επικριτή της σημερνής κυβέρνησης. Η χώρα δεν χρειάζεται οξύτητα, χρειάζεται αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση και αντοχή από την δοκιμαζόμενη κοινωνία για να βγούμε από το τέλμα. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανεπιφύλακτα ταχθεί με κατηγορηματικό τρόπο απέναντι στην βία και τους προπηλακισμούς στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η προπαγάνδα μέρους των Media προσπαθούσε να μας ταυτίσει με την βία και τον τραμπουκισμό. Τώρα πάλι η μεγέθυνση των όποιων περιστατικών πασχίζει να δημιουργήσει μικρά αντιπολιτευτικά καθημερινά media events.

Φοβάστε ότι το σκληρό εργασιακό πακέτο με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις θα προκαλέσει ρωγμές στους βουλευτές και θα δοκιμάσει την κυβερνητική πλειοψηφία;

Η ολοκλήρωση τη 2ης αξιολόγησης δεν θα είναι περίπατος σε ανοιξιάτικο λιβάδι αλλά τα σενάρια που διακινούνται από συγκεκριμένους κύκλους δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων χρειάζεται υποστήριξη της εργασίας και εκσυγχρονισμό του πλαισίου ώστε να γίνει και στα εργασιακά μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Θα προσέλθουμε στην διαπραγμάτευση με τις θέσεις μας, με τις συμμαχίες μας και διαπραγματευτικά ισχυροποιημένοι σε σχέση με το παρελθόν. Η καταστροφολογία θα πέσει στο κενό όπως στο κενό έπεσε η καταστροφολογία σε σχέση με την προστασία των κύριων συντάξεων και της πρώτης κατοικίας.

Πως αντιμετωπίζεται δηλώσεις πολλών κυβερνητικών στελεχών όπως αυτές του Νίκου Ξυδάκη, του Νίκου Φίλη και του Ανδρέα Νεφελούδη; πρόκειται για αρρυθμίες που καθιστούν υποχρεωτικό τον ανασχηματισμό;

Προσωπικά δεν τις αντιμετωπίζω, ούτε ο ρόλος μου είναι να αποσαφηνίζω ή να δικαιολογώ, ή να απολογούμαι για δηλώσεις στελεχών. Ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και θα γίνει με τον τρόπο και την ώρα που θα επιλέξει ο ίδιος. Μιας και με ρωτάτε όμως η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να κρίνονται μόνο από τις δηλώσεις τους αλλά από το έργο που παράγουν και από το πόσο συνεπείς είναι στους στόχους που έχουν τεθεί από τα συλλογικά όργανα της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο είτε υπουργοί είτε στελέχη θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γνωρίζοντας και το πεδίο και τη «γραμματική» των media.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει παθογένειες ετών, κυρίως στο πλαίσιο της διαφθοράς και της διαπλοκής. Πόσο αποφασισμένη είναι να ολοκληρώσει αυτό το έργο;

O ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει με απόλυτη συνέπεια, την πλήρη διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχο. Η ρήξη με τη διαπλοκή, τη διαφθορά με όσα δηλητηριάζουν τη δημοκρατία, την οικονομία και την πολιτική ζωή της χώρας, τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και υπερβαίνει κατά πολύ το ακροατήριο του κομματικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ. Τα πάμε καλύτερα σε σχέση με τους προηγούμενους, σαφώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και ταχύτητα βήματα. Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης παρουσίασε τη Δευτέρα στη Βουλή σειρά στοιχείων συντριπτικής βελτίωσης και αποτελεσματικότητας. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη και η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ τα στοιχεία, από ότι γνωρίζω, είναι και σημαντικά και αποκαλυπτικά.

Ξεκινάει με ένταση και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Με δημοψήφισμα ή όχι; Βαδίζουμε στη νέα μεταπολίτευση όπως τη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός.

Πρέπει να συμφωνήσουμε τι συνέβη στην χώρα το 2010. Ήταν απλώς μια εκτόξευση των ελλειμμάτων; Tο χρέος απλώς έγινε απολύτως μη διαχειρίσιμο ή ήταν και εξακολουθεί να είναι μια βαθιά δομική κρίση πλαισίου αρχών και αξιών που αντανακλά σε όλες της πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής οργάνωσης της χώρας; Εγώ ισχυρίζομαι το δεύτερο, άρα για να βγούμε από την κρίση και να χαράξουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον δεν αρκεί να μηδενίσουμε τα ελλείμματα (τα μηδενίσαμε) και να ρυθμίσουμε το χρέος (θα το ρυθμίσουμε) αλλά χρειάζεται σαρωτικές αλλαγές και ριζικές ανατροπές σε μια σειρά ζητημάτων που μέχρι σήμερα μπορούν να αποτελούν σταθερές, ταμπού, θέσφατα κλπ.. Η αντίθεση «νέο» «παλιό» που απαντήθηκε κατηγορηματικά τον Σεπτέμβρη του 2015 δεν έχει να κάνει με τα μαύρα μαλλιά του Τσίπρα και τα γκρίζα μαλλιά του Μειμαράκη ή του Σαμαρά. Άλλωστε και η ΝΔ τώρα έχει νέο ηλικιακά αρχηγό, έχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών – μεταρρυθμίσεων που θα σηματοδοτήσουν την νέα εποχή. Η χώρα χρειάζεται μια μετα – μνημονιακή ειρηνική επανάσταση. Χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας σε ανοικτή διαβούλευση με την κοινωνία ώστε να διαμορφωθούν ώριμες συναινέσεις εάν είναι εφικτό και με την συμβολή της αντιπολίτευσης. Η 4η Ελληνική δημοκρατία χρειάζεται νέους κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς πυλώνες. Πρέπει να αποδείξουμε και πολιτικοί και πολίτες και πρέπει να πείσουμε και πολίτες και πολιτικοί ότι η κρίση είναι- ήταν κάτι παροδικό, ότι μπορούμε, έχουμε τις δυνάμεις και τη λογική να ανακάμψουμε, ότι χάσαμε μάχες αλλά δεν ηττηθήκαμε.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

Comments on: "Χρειαζόμαστε μια μεταμνημονιακή μεταπολίτευση" (2)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: