Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


κοντραΤου Κώστα Ζαχαριάδη*

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κλείνει ένας πρώτος μεγάλος κύκλος για τη χώρα, την κυβέρνηση αλλά και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν σε όλο αυτό το διάστημα από τον Γενάρη 2015 έως σήμερα, κάποιος μελετήσει μακροπολιτικά τις στρατηγικές που αναπτύχθηκαν, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ποιος είναι ο κερδισμένος και ποιων οι πολιτικές και οι δράσεις έπεσαν στο κενό.

Είναι προφανές κατά τη γνώμη μου, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα κυρίαρχα media και οι κατεστημένες δομές εξουσίας, μιλούσαν, συζητούσαν, δρούσαν και σχεδίαζαν με βάση μια Ελλάδα που υπήρχε μέχρι το 2010, ενώ για τη σημερινή Ελλάδα, την Ελλάδα της κρίσης, των μεγάλων οικονομικών ανισοτήτων, της φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης, των μεγάλων διαρθρωτικών προβλημάτων, μιας Ελλάδας που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, σε μια Ευρώπη που επίσης προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης, δεν είχαν τίποτα να πουν και τίποτα να προτείνουν. Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι και ο διάλογος σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που έγινε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του εφαρμοστικού Νόμου της αξιολόγησης.

Όλα αυτά όμως ακόμα και η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, φαίνονται πια σαν μακρινό παρελθόν.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι κυβέρνηση και η αντιπολίτευση εξακολουθεί να είναι αμήχανη αντιπολίτευση. Η θεωρία περί «αριστερής παρένθεσης» της ΝΔ και του κ Σαμαρά, την οποία θέλοντας και μη, ενστερνίστηκε ο κ Μητσοτάκης, κατέρρευσε και στη θέση της προβάλλει η έλλειψη οποιασδήποτε στρατηγικής, δράσης ή ακόμα και πρότασης για το μέλλον της χώρας. Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις της κέντρο-αριστεράς και του κέντρου, όπως εκπροσωπούνται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, προσπαθώντας να ακολουθήσουν μια πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στην πραγματικότητα ακυρώνουν τον ουσιαστικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό τους ρόλο. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, δεν αντιλαμβάνονται τη στάση των κομμάτων αυτών στη χώρα μας.

Ο κύκλος αυτός της πρώτης αξιολόγησης δεν έκλεισε όμως και χωρίς μεγάλες θυσίες, πρωτίστως για τους Έλληνες πολίτες, αλλά και για το κυβερνητικό κόμμα και την κυβέρνηση. Οι νέες συνθήκες δίνουν μεν ένα θετικό έδαφος για την ανασυγκρότηση της χώρας, έχουν όμως παράλληλα και μεγαλύτερες απαιτήσεις και από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας ολόκληρης της κυβερνητικής μηχανής, δεν είναι απλώς ζητούμενο, είναι επιτακτική ανάγκη για τη χώρα και την κοινωνία. Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, η διάχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας, δεν μπορούν να περιμένουν. Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης θα είναι οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Έχουμε ένα μέλλον να σχεδιάσουμε και αυτό θα έρθει με νέο παραγωγικό υπόδειγμα, επενδύσεις, καινοτομία και ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας σε πλήρη αντίθεση με την λογική της εσωτερικής υποτίμησης, της συμπίεσης του κόστους εργασίας και άλλων επιλογών που μας έφεραν ως εδώ.

Ποια επιχειρηματικότητα θέλουμε; Σαφώς όχι την παρασιτική του παρελθόντος, των κρατικών επιδοτήσεων, των κερδών «μέσα» και των καταθέσεων «έξω» με χαμηλό ή ανύπαρκτο μέρισμα για την κοινωνία. Ζητούμενο στην Ελλάδα η γόνιμη και λειτουργική συνεργασία Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα Ευρωπαϊκά πρότυπα των win – win strategies, όχι ο μανιχαϊστικός διαχωρισμός τους σε κρατισμό – αντικρατισμό και καταστροφή του κοινωνικού κράτους που προτείνει η αντιπολίτευση. Άκαιρο και άκυρο το μεταρρυθμιστές εναντίον μη μεταρρυθμιστών – λαϊκιστών που λανσάρουν κάποια ΜΜΕ . Στη σημερινή Ελλάδα, σε αυτήν τη φάση της, δεν μπορεί να λείπει κανείς που έχει να προτείνει ή να κάνει δημιουργικά πράγματα. Τώρα πια μετά απο όλον αυτόν τον μαραθώνιο κρίσης και καταστροφής είναι ξεκάθαρο πια το ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η χώρα, για ποιον λόγο τις θέλουμε και υπέρ ποιών αυτές πρέπει να λειτουργήσουν.

Πάνω απ΄ όλα όμως χρειάζεται πολλή δουλειά.

 

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

Comments on: "…Και τώρα δουλειά" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: