Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


zwk5yc8lvbqoyxx6swd5Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Οι εκλογές στις 25/1 έδωσαν μια πολύ καθαρή εντολή στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τέλος των Μνημονίων, για ανάπτυξη και συνοχή μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, για λύση εντός ευρώ και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πράξη αυτή την εντολή. Επιθυμούμε να αναδείξουμε τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής λιτότητας των τελευταίων πέντε χρόνων στην Ελλάδα -που δημιούργησαν κοινωνικά ερείπια- και τηνανάγκη να στραφεί η χώρα με έναν βιώσιμο τρόπο στην ανάπτυξη, κάνοντας μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ένα ισότιμο και αξιοσέβαστο κράτος-μέλος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Το σημαντικότερο κέρδος της πρώτης διαπραγμάτευσης ήταν ο απαραίτητος χρόνος που πήρε η νέα κυβέρνηση για να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές και το άνοιγμα του δρόμου για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και του χρέους. Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε, στα λόγια προς το παρόν, η ανάγκη για αλλαγή των ακραίων και καταστροφικών πολιτικών λιτότητας, που μένει φυσικά να πάρει σάρκα και οστά. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αφορά στην εύρεση τρόπων, ώστε να προχωρήσουν με σιγουριά, με νοικοκυρεμένα οικονομικά και την απαραίτητη ρευστότητα οι μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη φοροδιαφυγή και τον περιορισμό της διαφθοράς, που είναι στη ραχοκοκαλιά του προγράμματός μας. Αυτό το τετράμηνο πρέπει να φανούν τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα της κυβερνητικής δράσης. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί σοβαρότητα, συνοχή, πολλή δουλειά και λίγα λόγια.

Τα Μνημόνια και η Τρόικα απέτυχαν και ανήκουν στο παρελθόν. Αν η Ευρώπη θέλει να γίνει παράγοντας ευημερίας και ειρήνης, πρέπει να αλλάξει τις προτεραιότητές της και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Οι εκλεγμένοι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν ότι διαθέτουν ευαισθησία σε θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας και είναι σημαντικό ότι δίνουν βαρύτητα στη δημοκρατική νομιμοποίηση και τη λογοδοσία θεσμών και διαδικασιών.

Η αλλαγή στην Ελλάδα έχει ήδη επηρεάσει την Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας στηρίχτηκαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσουν, έστω και δειλά, έστω και καθυστερημένα, τη θέση ότι η λιτότητα πρέπει να σταματήσει. Στο Ευρωκοινοβούλιο, στις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων (και όχι μόνο) διαμορφώνονται ισχυρές τάσεις στήριξης της Ελλάδας. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά διεθνή ΜΜΕ, καθώς και στα συνδικάτα των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη. Στην Ισπανία το «αδελφό» Podemos διεκδικεί πρωτιά στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν εντός του 2015. Στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία αναμένεται ήττα των δεξιών νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων. Το τέλος του 2015 θα βρει την Ευρώπη με διαφορετικό πολιτικό χάρτη. Το παράδειγμα της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει εναλλακτικούς δρόμους για την Ευρώπη. Γι’ αυτό και το πολεμούν οι Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού και της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

Comments on: "Κι όμως αλλάζει…" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: