Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


580px-Πανοραμική_Νέας_ΠεντέληςΤου Κώστα Ζαχαριάδη*

[Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Υποψήφιος Βουλευτής στη Β΄Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ]

Η κρίση και η προσπάθεια των πολιτών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα επιβίωσης, έβαλαν τα θέματα του βουνού της Πεντέλης σε δεύτερη μοίρα στο ενδιαφέρον το δικό τους, αλλά και της κοινής γνώμης. Ταυτόχρονα απαξιώνεται το βουνό και στα νέα προγράμματα που καταρτίζονται για το περιβάλλον, δεν προβάλλονται οι απεριόριστες δυνατότητες αναψυχής που περικλείει, δεν αναδεικνύονται οι αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι που φιλοξενεί, δεν αναιρούνται οι παλιές απειλές που το ταλαιπώρησαν και το ταλαιπωρούν

Ο ΣΠΑΠ που άλλοτε έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση και προστασία του βουνού, σχεδόν έχει σωπάσει, ενώ έχει στα συρτάρια του μελέτες και προτάσεις. Η νέα αριστερή δασική πολιτική όμως δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητα τα ερωτήματα για το τι (πρέπει να γίνει), το πώς (πρέπει να γίνει) και το ποιος (θα το κάνει). Άρα χρειάζεται προγραμματισμός, εξεύρεση των πόρων και υλοποίηση, με περιβαλλοντική ευαισθησία, ικανοποίηση της ανάγκης για δασική αναψυχή, ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.

Κορυφή και δυνατότητες

Η κορυφή του βουνού, το Πυργάρι, ήταν στρατιωτική βάση που εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε με πολύ άσχημο τρόπο. Έως και σήμερα είναι έρμαιο των διαθέσεων του κάθε πολίτη που θέλει να παρανομήσει. Οι δυνατότητες εκμετάλλευσης του χώρου είναι τρομακτικές καθώς έχει απεριόριστη θέα στη Νότια Ελλάδα και τα νησιά, πολλά παρατημένα κτίρια και ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.

Άμεσες ενέργειες: Ανάθεση της διαχείρισης στον Δήμο Πεντέλης ή στην Περιφέρεια, εκπόνηση μιας μελέτης προστασίας των εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων με ταυτόχρονη ενημέρωση των πολιτών για την μελλοντική χρήση.

Η μάχη του Μαραθώνα και ο δρόμος του Φειδιππίδη

Η Πεντέλη, αν και δεν προβλήθηκε μέχρι σήμερα, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., ενώ είναι και το βουνό που περιγράφει η κλασσική διαδρομή του μαραθωνίου δρόμου. Είναι το βουνό που αναφέρεται ιστορικά, εκτός του κλασσικού δρόμου Μαραθώνα – Αθήνας, που υπερασπίζονταν στην Μάχη οι Αθηναίοι, στην περιοχή του Τύμβου των Αθηναίων, αλλά και στη δεύτερη διαδρομή Μαραθώνα – Αθήνας που υπερασπίζονταν στην Μάχη οι Πλαταιείς, στην περιοχή του Τύμβου των Πλαταιών, όπου και το Μουσείο της Μάχης του Μαραθώνα. Ο δεύτερος αυτός δρόμος κινούνταν από τον Μαραθώνα μέσω πεδιάδας Βρανά, Αγίου Γεωργίου, ρέματος Ραπεντώσας, Ιερού Διονύσου, Διονύσου, Ρέας, Κηφισιάς προς την Αθήνα. Αυτός ο δρόμος που κινείται στις βόρειες και ανατολικές παρυφές της Πεντέλης είναι πιο σύντομος από τον κλασσικό, τον φύλαγαν στην περιοχή του Βρανά οι Πλαταιείς και έδωσαν εκεί σκληρή μάχη με τους Πέρσες.

Άμεσες ενέργειες: Καταγραφή και ανάδειξη και της Δεύτερης διαδρομής Μαραθώνα – Αθήνας, με έρευνα των αρχαιολόγων, αλλά και ανάδειξη όλων των μνημείων της διαδρομής, μέσω της Περιφέρειας Αττικής.

Τα αρχαία λατομεία

Για τα αρχαία λατομεία, όταν πρόεδρος του ΣΠΑΠ ήταν ο Κώστας Κοσσοβίτσας, είχε γίνει μελέτη για την ανάδειξη του χώρου του Λατομείου της Σπηλιάς και της Οδού Λιθαγωγίας. Έκτοτε, εκτός κάποιων σωστικών επεμβάσεων στα εκκλησάκια, δεν έγινε πρακτικά κάτι, ούτε στα αρχαία λατομεία που είναι πολλά και δεν έχουν οριοθετηθεί, ούτε στο σπήλαιο των Νυμφών (εκτός μιας πινακίδας). Είναι καιρός να ξεκινήσουν εργασίες καταγραφής, προστασίας και ανάδειξης όλου του πλούτου που σηματοδοτεί το Πεντελικό Μάρμαρο, που είναι το βασικό υλικό, πάνω στο οποίο καταγράφηκε ο αρχαίος Κλασσικός Αθηναϊκός πολιτισμός.
Άμεσες ενέργειες: Καταγραφή και ανάδειξη όλων των αρχαίων λατομείων, προστασία και ανάδειξη της οδού Λιθαγωγίας που καταστρέφεται καθημερινά και ανεπανόρθωτα.

Μικρά έργα αναψυχής και συντήρηση των παλιών

Το έτος 1981 ξεκίνησαν μέσω της Δασικής Υπηρεσίας, να υλοποιούνται ορισμένα σημαντικά έργα Δασικής αναψυχής, σε στοχευμένες θέσεις του βουνού. Τα έργα αυτά έχουν εγκαταλειφθεί σήμερα, όμως μπορούν με σωστικές επεμβάσεις να γίνουν ξανά λειτουργικά. Επίσης μπορούν να γίνουν και ορισμένα νέα μικρά έργα, που θα κάνουν το βουνό πιο προσιτό στου πολίτες, να το αγαπήσουν και να νοιαστούν γι’αυτό. Η Δασική αναψυχή είναι πολύ μεγάλος και βασικός πλούτος της Πεντέλης.

Άμεσες ενέργειες: Καταγραφή των χώρων αναψυχής και συντήρησή τους. Σχεδιασμός και υλοποίηση μικρών έργων, σε όλο το βουνό. Συμμετοχή των πολιτών στην υιοθέτηση και επιμέλεια τέτοιων χώρων.

Τα προγράμματα διαχείρισης φυσικών πόρων, με γνώμονα την κλιματική αλλαγή, θα είναι το επόμενο βήμα. Ο άνθρακας που δεσμεύουν τα δάση θα πρέπει να είναι η νέα μετρήσιμη μονάδα, αντί της βιομάζας, ενώ το ισοζύγιο άνθρακα θα πρέπει να είναι βασικό κριτήριο διαχείρισης του ορεινού οικοσυστήματος.

Η Πεντέλη να γίνει η αρχή, το κριτήριο και ο οδηγός μας για μια νέα θεώρηση της φύσης και της ζωής μας. Τα περιβαλλοντικά κινήματα των πολιτών όχι μόνο των γύρω περιοχών αλλά όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου μπορούν να αποτελέσουν την αρχή και την ελπίδα για την διατήρηση των κυττάρων ζωής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: