Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


world-environment-dayΤου Κώστα Ζαχαριάδη

[Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Υποψήφιος Βουλευτής στη Β΄Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ]

Η χώρα δεν χρειάζεται μόνο χρήματα. Χρειάζεται και καθαρό αέρα. Καθαρό νερό και ασφαλή τρόφιμα. Χρειάζεται μεταλλεία που να μην σκοτώνουν ανθρώπους, δάση που θα την προστατεύουν από το να μετατραπεί σε έρημο και παραγωγή ενέργειας που να μην καταστρέφει τον κόσμο που θα ζήσουν τα παιδιά μας. Αν όλα αυτά δεν διασφαλιστούν, τότε είναι ανούσια και κάθε άλλη συζήτηση περί χρέους, αγορών και οικονομίας.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματική ανάπτυξη τότε πρέπει να θέσουμε και πάλι την προστασία του περιβάλλοντος σε πρώτη προτεραιότητα. Γιατί προστασία του περιβάλλοντος δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από την προστασία της δημόσιας υγείας. Της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Για τις κυβερνήσεις των μνημονίων και ειδικώς για την καταστροφική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η προστασία του περιβάλλοντος ήταν απλώς, μάλλον, μια ενοχλητική έννοια και χαρακτηρίστηκε ούτε ή λίγο, ούτε πολύ ως «πολυτέλεια». Χωρίς κανένα πρόσχημα πλέον, επιχείρησαν και σε κάποιες περιπτώσεις το κατάφεραν, να ολοκληρώσουν όσα ήθελαν άλλα δεν τολμούσαν να κάνουν οι ίδιοι μέχρι το 2009.

Νομιμοποίησαν κάθε αυθαιρεσία, χωρίς κανένα οικονομικό και κοινωνικό κριτήριο. Παραπήγματα και πολυτελείς βίλες πάνω στο κύμα έγιναν ένα και το αυτό. Κατήργησαν κάθε έννοια προστασίας των δασών δίνοντας με νόμο, μέχρι και το δικαίωμα σε κάποιον να μπορεί να τα αγοράσει, να τα εκχερσώσει και να φτιάξει πολυτελή ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες και γήπεδα γκολφ. Έβαλαν πωλητήρια σε παραλίες με προίκα το δικαίωμα να χτίσει ότι θέλει ο καθένας αλλά και  να βάλει φράχτες που θα απομακρύνουν τους πολίτες και θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε πελάτες.

Μπλόκαραν και τελικώς κατήργησαν το έργο των επιθεωρητών περιβάλλοντος ενώ αυτοί αποκάλυπταν πως υπάρχει κύκλωμα παράνομης διακίνησης και ταφής επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων σε χωματερές και λατομεία πέριξ της Αθήνας και έβαζαν πρόστιμα σε αυθαίρετες τουριστικές μονάδες και ΧΥΤΑ που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

Έκρυψαν κάτω από το χαλί το έγκλημα του Ασωπού δίνοντας συγχωροχάρτι σε όσες βιομηχανίες έριχναν ανεξέλεγκτα λύματα και αποδεδειγμένα προκάλεσαν καρκινογεννέσεις και θανάτους στην περιοχή των Οινοφύτων ενώ συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να μολύνουν το ποτάμι από το οποίο λαμβάνεται νερό για εμφιάλωση αναψυκτικών που καταναλώνουμε όλοι αλλά και υδροδοτεί μια μεγάλη αγροτική περιοχή όπου καλλιεργούνται τρόφιμα.

Επιτέθηκαν με βία σε κατοίκους και διαδηλωτές για να προστατεύσουν εξορυκτικές επενδύσεις που δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας και χρησιμοποιούν ξεπερασμένες ή αμφιλεγόμενες τεχνικές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επιχείρησαν ακόμη να ξεπουλήσουν το νερό και τις τεχνικές λίμνες της ΔΕΗ  και δημοπράτησαν εξορύξεις πετρελαίου με ελλιπείς μελέτες και κανόνες προστασίας αδιαφορώντας για τους κινδύνους που μπορεί να έχει στον τουρισμό, στην αλιεία, στην οικονομία και τη δημόσια υγεία ένα πιθανό ατύχημα.

Είπαν «ναι» στην είσοδο των μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη, αγνόησαν τη μελέτη των Οικολόγων Πράσινων που αποδείκνυε ότι κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά μολυσμένα με εξασθενές χρώμιο εμφιαλωμένα νερά και προσπάθησαν να «πουλήσουν» τα σκουπίδια σε μεγαλοεργολάβους με κρυφές ρήτρες που θα πλήρωναν οι πολίτες και τελικώς κατόρθωσαν να τιμωρηθεί και πάλι η χώρα μας για τις χωματερές.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πουθενά δεν υπάρχει έστω η πρόθεση για μια πραγματική κι όχι κατ’ ευφημισμόν μεταρρύθμιση και σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες πελατειακής φύσεως.

Η νίκη που έρχεται όμως φέρνει και την οριστική ανατροπή αυτής της εικόνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεν σταμάτησε να θέτει ψηλά τον στόχο για ανάπτυξη με πλήρη σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, είτε στη Βουλή είτε στους κοινωνικούς αγώνες. Απέναντι στις περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές και πρακτικές ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του και την συνεργασία του με τους Οικολόγους Πράσινους, κινείται στην άλλη όχθη του ποταμού.

Στη δικιά μας εναλλακτική πρόταση το νερό είναι ελεύθερο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για την ζωή μας. Και δεν πωλείται. Όπως οι ακτές μας και τα δάση μας. Για εμάς, αποτελούν θεμελιώδεις κοινωνικοί πόροι για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, θα αλλάξει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ο οποίος θα δίνει έμφαση στην εκμετάλλευση του ανεξέλεγκτου και καθαρού πλούτου της χώρας μας. Ενέργεια από τον αέρα και τον ήλιο. Θα σταματήσει επίσης τον διεθνή διαγωνισμό για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και θα τον επαναπροκηρύξει, θεσμοθετώντας μεταξύ άλλων, ειδικό δημόσιο φορέα για τον έλεγχο και την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία, σύμφωνα με τα πρότυπα της Νορβηγίας.

Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το έγκλημα στις Σκουριές θα σταματήσει και θα επιβληθούν σαφείς και αυστηροί περιβαλλοντικοί κανόνες για κάθε εξορυκτική διαδικασία. Επίσης, θα αλλάξει ο εθνικός και περιφερειακός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων με αυστηρή  τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που επιβάλλει αύξηση της ανακύκλωσης και μείωση του τελικού όγκου απορριμμάτων κι όχι αύξηση των κερδών των εργολάβων. Ήδη αυτό συμβαίνει στην Περιφέρεια Αττικής. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει Χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις και κανόνες για συνεκτικές πόλεις, σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Για κτηματολόγιο, δασολόγιο και προστασία της γεωργικής γης και των ελεύθερων χώρων στις πόλεις. Για κατάργηση όλων των δασοκτόνων νομοθετικών ρυθμίσεων και όλων των fast track παρακάμψεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ  η προστασία του δομημένου, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος, η προστασία της αλιείας από την υπεραλίευση, τους μεγάλους ιδιωτικούς στόλους και τις παράνομες μορφές αλίευσης, αποτελεί βασικό στοιχείο του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου, που θα οδηγήσει σε έξοδο από την οικονομική, κοινωνική κρίση που σήμερα βιώνουμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: