Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


epoxi logoΤου Κώστα Ζαχαριάδη*

Είναι πλέον εμφανές, δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα πάμε σε εκλογές. Ήδη στελέχη της ΝΔ, ακόμη και οι υπουργοί, έχουν παρατήσει τα υπουργεία τους και οργανώνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις. Το κρίσιμο θέμα είναι να πάμε σε εκλογές με όρους δημοκρατικής ομαλότητας, όχι με εμφυλιοπολεμικούς λόγους , όχι με εμπόριο φόβου. Η ελληνική κοινωνία ζητά όρους αντιπαράθεσης ιδεών, προγραμμάτων και σχεδίων για το μέλλον της χώρας, κι όχι ένα κλίμα που να θυμίζει δεκαετία του ’50. Το κλίμα φόβου ήταν 100% κυβερνητικό έργο. Η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα σαφής:

Επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και αντικατάσταση του μνημονίου με ένα πρόγραμμα που θα έχει στον πυρήνα του την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Επίπροσθλετως, ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση, εφαρμογή του προγράμματος της ΔΕΘ.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης άλλαξε την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης από τον Σεπτέμβριο και μετά. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο από ποτέ έτοιμος να διαπραγματευτεί ένα διαφορετικό πακέτο πολιτικών παρεμβάσεων στον αντίποδα του Μνημονίου και να πείσει για την επίδραση που θα έχουν στην αναθέρμανση της οικονομίας και στην ανακούφιση της κοινωνίας.
Με την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε αντικειμενικά καλύτερη θέση από τη σημερινή κυβέρνηση για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. Δεν έχει τις δεσμεύσεις του σημερινού πολιτικού προσωπικού, ουδέποτε συναίνεσε στο περιεχόμενο των «μεταρρυθμίσεων» του Μνημονίου, θα διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή στη βάση ενός ξεκάθαρου προγράμματος και τέλος, θα εισηγείται αλλαγές οι οποίες συνάδουν με το πανευρωπαϊκό κλίμα κριτικής απέναντι στη λιτότητα που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Σήμερα οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν καθηλώσει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, με το ειδικό βάρος που φέρουν, έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα μονομερώς να μην εφαρμόζουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Άρα οι ρωγμές στην πολιτική της λιτότητας είναι πλέον πραγματικότητα.

Η κρίση που βιώνει η Ευρώπη για έκτη συνεχή χρονιά, είναι η ίδια η πολιτική της ευρωπαϊκής δεξιάς και της μεταλλαγμένης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, η οποία αφερέγγυα και ασυνεπής με τις υποσχέσεις της για αναδιανομή και κοινωνική ισότητα και λαβωμένη από τα οικονομικά σκάνδαλα, «αγκάλιασε» τις νεοσυντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Την ίδια στιγμή η παρουσία της άκρας δεξιάς και του νεοναζισμού στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Δανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην κάποτε «χώρα-μοντέλο» στην Ευρώπη, τη Σουηδία, είναι περισσότερο από ποτέ ηχηρή και απειλητική. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, η φτώχεια, η διαφθορά, η έλλειψη συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, οδηγούν στην άνοδο ακροδεξιών, αντιευρωπαϊκών κομμάτων που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Σε αυτό το «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός της Αριστεράς που έχει φτάσει στο σημείο να βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας. Μαζί με το νεαρό κόμμα «Podemos» που γεννήθηκε από το ισπανικό κίνημα των αγανακτισμένων μόλις το 2014, αναδεικνύονται οι βασικότεροι αντίπαλοι του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Αν επιβεβαιωθεί η τάση ανόδου των ευρωπαϊκών αριστερών πολιτικών δυνάμεων, θα είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά ανακάμπτει στην Ευρώπη.

Η διαπραγμάτευση για την οποία έχουμε δεσμευτεί, με αιχμή τα ζητήματα του χρέους, των όρων εξυπηρέτησής του αλλά και τους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια, δεν θα είναι μια κούρσα 100 μέτρων. Το βέβαιο είναι ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από την κυβέρνηση του «ναι σε όλα» και θα τα πετύχουμε, όσο περισσότερη δύναμη έχουμε, και μέσα στην Ελλάδα και διεθνώς. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα κυβέρνηση που να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους Ευρωπαίους εταίρους ανοίγοντας ένα καινούργιο πεδίο συζητήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύει στον φόβο και την καταστροφολογία, αλλά στο αμοιβαίο συμφέρον που έχει η ενωμένη Ευρώπη από την εύρεση ενός βιώσιμου σχεδίου για το χρέος για το σύνολο της Ευρωζώνης. Στον αγώνα αυτό, έχει πολλούς συμμάχους και πριν από όλους τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: