Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


rgajgxdurn4fc9c1275547fΔημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΤΟ ΧΩΝΙ»

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

«Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει στην αβεβαιότητα» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης, καταθέτοντας στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2015. Συμφωνούμε! Για αυτό και πρέπει να ανατραπεί άμεσα κι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε που οδηγεί μόνο στην βεβαιότητα ότι ο μνημονιακός κατήφορος της καταστροφής θα συνεχιστεί. Η πλειονότητα των ελλήνων, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2015, θα γίνουν ακόμη πιο φτωχοί.

Οι έλληνες θα ευχηθούν και φέτος «καλή χρονιά» με σφιγμένα δόντια. Με τα δάχτυλα σταυρωμένα, να «χτυπάνε ξύλο» μήπως οι ίδιοι ή κάποιος στην οικογένεια αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας. Για τους πολλούς η κυβέρνηση παρέχει δημόσια νοσοκομεία που πλέον δεν έχουν ούτε τα βασικά και από το 2015 θα λειτουργήσουν με 22% λιγότερους πόρους. Όσο για την εργασία, ο στόχος να δημιουργηθούν στρατιές φοβισμένων «απασχολουμένων» που θα δεχτούν δουλειές χωρίς συμβάσεις, χωρίς ασφάλιση, ωράριο, αξιοπρέπεια με μισθό 400 ευρώ, επιτεύχθηκε.

Συνολικά, 1,12 δισ. ευρώ «κόβει» ο προϋπολογισμός του 2015 από τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της εργασίας, ενώ πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση αποφάσισε να εκταμιεύσει 1,8 δισ. για αποζημιώσεις προς τους εργολάβους των αυτοκινητοδρόμων, συν τα 2,1 δισ. ευρώ που είχε συμφωνήσει να δώσει αρχικά. Την ίδια στιγμή «κόβει» κι άλλα 400 εκατ. από το ήδη κατακρεουργημένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μπορεί να υποστηρίζει ότι τα χειρότερα πέρασαν άλλα προβλέπει νέα μείωση στις μισθολογικές δαπάνες, ύψους 83 εκατ. ευρώ αλλά και νέους φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ, συν τον ΕΝΦΙΑ και την έκτακτη εισφορά κι όλα αυτά «για να πατήσει η χώρα στα πόδια της» είπε ο υπουργός.

«Όλοι» πλέον το έχουν καταλάβει ότι η χώρα δεν θα σωθεί με υφεσιακές πολιτικές. Το «πείραμα» που ξεκίνησε το 2010 απέτυχε παταγωδώς όχι μόνο να διασώσει την ελληνική αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία που συνεχίζει να «τρίζει». Το «πείραμα» ευνοεί μόνο την οικονομική ελίτ της Γερμανίας, που μιλάει και επιβάλλει τα συμφέροντα της με ευρωπαϊκό ύφος, άλλα λειτουργεί μονίμως αντιευρωπαϊκά, διαλύοντας την κοινοτική συνοχή, υπέρ των δικών της συμφερόντων.

Η ελληνική κυβέρνηση, σε ρόλο ιμάντα μεταβίβασης μιας άθλιας εξοντωτικής πολιτικής, συνεχίζει να εξυπηρετεί αυτό ακριβώς το αντιευρωπαϊκό μοντέλο, και το κάνει διαιρώντας τους έλληνες, στη βάση ενός σχεδίου που υποτίθεται ότι στοχεύει στην ανάπτυξη ενώ ουσιαστικά οδηγεί σε αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ισχυρών και ανθρωπιστική κρίση. Αυτή είναι και η μόνη «μεταρρύθμιση» των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Απαιτείται τώρα μια ισχυρή κυβέρνηση, μέσα από νωπή λαϊκή εντολή που θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημοκρατίας και θα διαπραγματευτεί για το δημόσιο χρέος με συγκεκριμένες προτάσεις για συνολική αναδιάρθρωση των χρεών της ευρωζώνης. Μια κυβέρνηση που θα επιβάλλει την χειραφέτηση του κράτους και του πολιτικού συστήματος από μηχανισμούς συμφερόντων, βάζοντας τέρμα στην ασυλία και την ατιμωρησία που οδηγούν στην διαιώνιση της διαπλοκής.

Μια κυβέρνηση που θα δημιουργήσει ένα νέο, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα στη βάση ενός καθολικού περιουσιολογίου χωρίς εξαιρέσεις και θα καθιερώσει ένα σύστημα κοινωνικού ελέγχου των τραπεζών, δημιουργώντας παράλληλα Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα και δίκτυο τραπεζών ειδικού σκοπού. Μια κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει εργασιακά δικαιώματα και θα φέρει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στην καινοτομία.

Η επιστροφή στην πριν την κρίση κατάσταση δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τις παθογένειες του συστήματος πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση και εφαρμοστούν τα μνημόνια. Η κρίση που ζούμε έχει βαθιές ρίζες και αιτίες εσωτερικές και εξωτερικές. Τα μνημόνια μετέτρεψαν την κρίση σε καταστροφή. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς αντιμνημονιακό και στον αντίποδα των πολιτικών λιτότητας, είναι πρόγραμμα που αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός νέου τρόπου ανάπτυξης, ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: