Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


1011009_437935382970285_999192602_nhttp://thehellenicmail.gr

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Την Κυριακή ο ελληνικός λαός έδωσε καθαρή εντολή αλλαγής πολιτικής. Αποδοκίμασε και καταψήφισε την κυβέρνηση Σαμαρά και έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μια καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη.

Πρέπει κάποιοι να συνηθίσουν στην ιδέα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κόμμα, το οποίο θα παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα στο ορατό μέλλον. Oι αντίπαλοί μας πρέπει να καταλάβουν ότι, αν καλλιεργούν το κλίμα «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφή», δεν βλάπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τη χώρα και τη δημοκρατία και προσβάλλουν και τον ελληνικό λαό που σε ένα μεγάλο ποσοστό του ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σημαντική και ιστορική πρωτιά. Είναι κάτι που επισημαίνει όλος ο διεθνής Τύπος και μόνο στην Ελλάδα, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα φιλικά τους ΜΜΕ κάνουν ότι δεν κατάλαβαν.

Η άνοδος της Χ.Α δεν πρέπει ούτε να κρυφτεί ούτε να υποτιμηθεί, είναι απαραίτητο όλα τα κόμματα, να ξανασκεφθούν πώς αντιμετωπίζουν τους νεοναζί και χρειάζονται επείγουσες αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, γιατί είναι η φτώχεια, η ανεργία και η ανέχεια που τους τρέφει. Επιπλέον, Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να αποκτήσουν μεταναστευτική πολιτική, διότι το μεταναστευτικό είναι το «βούτυρο» στο ψωμί των ναζιστών και των ακροδεξιών. Η πρωτιά της Λεπέν στη Γαλλία, η εκρηκτική άνοδος της ξενοφοβικής ρατσιστικής ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της ΕΕ δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε βάρος της κοινωνίας τις δικές της μνημονιακές υποχρεώσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει  τη χώρα σε συμφωνίες που θα καθορίσουν τη ζωή των επόμενων γενεών. Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, για το Διοικητή της ΤτΕ που ορίζεται με εξαετή θητεία ή για τον Επίτροπο της χώρας στη Κομισιόν, που ορίζεται με πενταετή θητεία,  ο κος Σαμαράς να μην αισθάνεται την υποχρέωση να λάβει υπόψη του τη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ;

Έχουμε κληθεί ήδη,  με εντολή του λαού, να κυβερνήσουμε τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την περιφέρεια Αττικής, την περιφέρεια Ιονίων νήσων και δεκάδες σημαντικούς δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι το στοίχημά μας, να πείσουμε και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε στην Αυτοδιοίκηση και στην Περιφερειακή διοίκηση καλύτερα, αποτελεσματικότερα, με πλήρη διαφάνεια και προς όφελος του πολίτη.

Επιβάλλεται από την επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη δεν είναι απλός αριθμός με θετικό πρόσημο. Είναι ένα σύμπλεγμα πολιτικών και παρεμβάσεων για τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Η Ελλάδα θα μπορεί να γίνει βασικός ευρωπαϊκός πόλος στην αγροτοδιατροφική έρευνα και παραγωγή, μπορεί να εξελιχθεί, επίσης, σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο ανανεώσιμων πηγών και νέας περιβαλλοντικής τεχνολογίας, μπορεί να επανεστιάσει στον τουρισμό με εναλλακτικές μορφές, προσανατολισμένες στην υψηλή ποιότητα και τη χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όλα αυτά, όμως, συνθέτουν ένα νέο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης.

Η  υποτιθέμενη «ανάπτυξη» του κου Σαμαρά στηρίζεται σε μύθους που μόλις έχουν καταρρεύσει μεγαλοπρεπώς. Ισχυρίζονταν ότι η μείωση του κόστους εργασίας και η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων θα αύξαναν την παραγωγή, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Δεν αύξησε τίποτα από τα τρία, αντίθετα, προκλήθηκε μείωση του όγκου παραγωγής και μείωση και του καθαρού κεφαλαιακού αποθέματος της χώρας, δηλαδή, αποεπένδυση. Δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργικό παραγωγικό σύστημα χωρίς ενεργό ζήτηση, αυτή είναι η αλήθεια της τετραετίας των Μνημονίων. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό, εξωγενές επενδυτικό σοκ, με την οικονομία, όμως, σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, αλλά και σε παγίδα ρευστότητας, μόνον ο δημόσιος τομέας μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος να την ανατάξει, σ’ αυτήν την περίπτωση, οι δημόσιες επενδύσεις σύρουν και συμπληρώνουν – δεν εκτοπίζουν – τον ιδιωτικό τομέα. Αποτελεί λοιπόν, πρώτη μας προτεραιότητα η διεκδίκηση έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων για ευρείας κλίμακας δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του μέλλοντος. Στην έρευνα και την καινοτομία. Στην εκπαίδευση, τις κοινωνικές υποδομές και το περιβάλλον.

Δεν περιμένουμε το «αύριο», το δημιουργούμε, το προκαλούμε, το επισπεύδουμε. Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα στη συνέλευση του ΣΕΒ για την παραγωγική ανασυγκρότηση, την προστασία της εργασίας, το ρόλο των επιχειρηματιών είναι ένα ακόμη δείγμα υπεύθυνης, φιλολαϊκής , ενωτικής πολιτικής που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και τους ανθρώπους από την βαθιά και παρατεταμένη κατάθλιψη.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: