Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


sgouros_fouxtel_aftodioikisihttp://www.avgi.gr

του Κώστα Ζαχαριάδη

Η πιθανή νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η αφετηρία και όχι ο τερματισμός μιας μαραθώνιας διαδρομής που στοχεύει στην ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του τρόπου άσκησης εξουσίας, πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής στη χώρα μας. Την 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέες περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές. Αριστερή πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει ένα διαφορετικό πλαίσιο αρχών και αξιών που μετουσιώνεται σε προγραμματικές θέσεις και κοστολογημένες εφαρμογές.

Σήμερα σχεδόν κανένας από τους πολίτες που ασχολούνται με τα κοινά δεν γνωρίζουν με τι ασχολείται η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια διαχειρίζεται και παρακολουθεί ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν σε επενδύσεις, εγκρίνει, ελέγχει, παραλαμβάνει και πληρώνει έργα που αφορούν τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια, τη βιομηχανία αλλά και επιβάλλει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών! Η εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας της μητέρας και των παιδιών προσχολικής ηλικίας εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας επίσης.

Οι περιφέρειες μπορούν να παρέμβουν αποφασιστικά στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην προστασία των τοπικών αγορών απέναντι στα μεγάλα υπερτοπικά εμπορικά κέντρα, στη δημιουργία και στήριξη συνεταιριστικών αλληλέγγυων συμπράξεων, στην υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και στη δημιουργία τοπικών κοινωνιών και οικονομιών υψηλής γνώσης και καινοτομίας, αξιοποιώντας δεκάδες πετυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα.

Τι θα κάνουμε εμείς;

Ας ξεκινήσουμε απ αυτά που δεν έχουν κόστος. Η οικονομική διαφάνεια, η διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες, τις εργολαβίες και τις μελέτες των οργανισμών και των δημοτικών επιχειρήσεων, οι αδιάβλητες διαδικασίες, η δυνατότητα ελέγχου από την κοινωνία, με ανάρτηση όλων των αποφάσεων στις ιστοσελίδες, η εφαρμογή του λεγόμενου συμμετοχικού προϋπολογισμού θα κάνουν τον πολίτη πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο.

Εξοικονομούμε πόρους εφαρμόζοντας ένα μοντέλο αποκομιδής απορριμμάτων στον αντίποδα των σημερινών εφαρμοζόμενων πολιτικών, στον αντίποδα των σχεδιασμών της απερχόμενης περιφερειακής αρχής στα πρότυπα των ευρωπαϊκών μοντέλων αποκομιδής απορριμμάτων.

Προτάσεις χαμηλού κόστους. Το περιβάλλον αποτελεί, σε συνθήκες κρίσης, αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της κοινωνίας. Διατηρώντας τις πόλεις καθαρές, λειτουργικές και ασφαλείς, με εφαρμογή ενός σχεδίου για τις τοπικές συγκοινωνίες με απόλυτη προτεραιότητα στα ΜΜΜ, δίνουμε ανάσες βιωσιμότητας στα πιο ταλαιπωρημένα στρώματα από την κρίση και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της βιώσιμης και αειφόρου διαβίωσης.

Τι έκανε και τι δεν έκανε ο Σγουρός;

Τι έκανε, λοιπόν, ο απερχόμενος περιφερειάρχης αυτά τα δώδεκα χρόνια στις θέσεις ευθύνης που είχε; Έμεινε απαθής στο ξεπούλημα του Ελληνικού αλλά και του Αστέρα. Στρώνει το χαλί στα εργολαβικά συμφέροντα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αδιαφορεί για τους νηστικούς άπορους μαθητές στα σχολεία. Τέλος, ενώ δεν προχώρησε σε έργα υποδομής, όπως το αποχετευτικό σύστημα, έχει «καταφέρει» να αντιστοιχούν 0,74 βρεφονηπιακοί σταθμοί ανά δήμο της Αττικής.

Έχει πολλαπλή σημασία το «να νικήσουμε» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όχι για μας, όχι για να ικανοποιήσουμε κάποιον αυτάρεσκο εγωισμό ή κομματικό πατριωτισμό, αλλά για να μπορέσουμε να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο σε θεσμούς και πολιτικές πρακτικές που θα λειτουργήσουν ως βασικοί μοχλοβραχίονες για την έξοδο από την κρίση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προκοπή.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με την περιφερειακή παράταξη Δύναμη Ζωής

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: