Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


gkp24se70barkq2yrwjphttp://thehellenicmail.gr

Tου Κώστα Ζαχαριάδη*

Όσο μεθοδικά κι αν δούλεψε το 2013 το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης η ίδια η πραγματικότητα, αλλά ακόμα και οι αριθμοί αποτυπώνουν ότι η ρητορεία του success story κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, η απογείωση του κ. Σαμαρά δεν ήρθε ποτέ.

Με τον προϋπολογισμό του 2014 συνεχίζεται για ένα ακόμη έτος η πολιτική της αυστηρής λιτότητας που στερεί πόρους από την οικονομία. Ο βασικός πυρήνας του προϋπολογισμού είναι η επίτευξη συγκεκριμένου ύψους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στην:

  • ελλιπή χρηματοδότηση κρίσιμων κοινωνικών αναγκών
  • τακτική της μη πληρωμής προϋπολογισμένων δαπανών
  • μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
  • μη επιστροφή φόρων

Η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού δεν έχει λάβει τη συγκατάθεση της τρόικα, η οποία απαιτεί τη λήψη επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων μεταξύ 1,5 – 1,9 δισ.€, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Είναι ένας προϋπολογισμός με αστερίσκους, ένας προϋπολογισμός στα χαρτιά που κινδυνεύει όπως και οι προηγούμενοι να καταλήξει σε χειρότερους δείκτες απ τους ήδη κακούς που προϋπολογίζει.

Η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ τοποθετείται στο + 0,6% αλλά η πρόβλεψη στηρίζεται σε παραδοχές με μεγάλες αβεβαιότητες. Μεγάλοι οικονομικοί αναλυτές που ουδεμία σχέση έχουν με την αριστερά ή τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πρόβλεψη για εκ νέου ύφεση της τάξης του -0,5% με -1% με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την συνοχή της. Βασικό στοιχείο που δεν αλλάζει είναι ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να αποτελούν τα κυριότερα θύματα της ανελέητης φοροεπιδρομής παρά την εξάντληση της φοροδοτικής τους ικανότητας, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της συνεχούς αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Οι έμμεσοι φόροι εξακολουθούν για ένα ακόμα έτος να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογικών εσόδων. Οι προβλέψεις για την ανεργία είναι εφιαλτικές και για το 2014, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που μιλούν για δομική ανεργία στην ελληνική οικονομία και αποκλιμάκωση σε βάθος δεκαετιών.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να παρακολουθούμε τις διαρκείς διαρροές για το τι θα κάνει η κυβέρνηση και τι απαντά σε αυτά που ζητάει η τρόικα, καταθέσαμε δημόσια πρόταση με την οποία προτείνουμε :

  • Η ισχύουσα αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2013 να παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.
  • Να απαγορευθεί με όλες τις σχετικές νομικές συνέπειες, η δυνατότητα τραπεζών να πουλούν στεγαστικά δάνεια σε distress funds. Σε αυτά δηλαδή τα επιθετικά «κοράκια» που στη συνέχεια βγάζουν στο σφυρί και πετούν στον δρόμο φτωχούς ανθρώπους, που δεν έχουν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.

Προτείνουμε στην κυβέρνηση να στηριχτεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αν ειλικρινά εννοεί το«όχι» που διαρρέει προς τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας ενώ ταυτόχρονα απαντάμε και στους παπαγάλους μερίδα των ΜΜΕ που ισχυρίζονται ότι δεν έχουμε προτάσεις.

Μια απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πέρα από το ότι θα δημιουργήσει ένα οξύτερο ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα, πετώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, θα οδηγήσει σε ακόμη ταχύτερη κατάρρευση την αγορά ακινήτων που ήδη στενάζει και θα δημιουργήσει ακόμη οξύτερο πρόβλημα και στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, καθώς θα τις υποχρεώσει να πάρουν στα χέρια τους χιλιάδες απαξιωμένα ακίνητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εδώ και καιρό μια πρόταση νόμου για μια σεισάχθεια νέου τύπου που θα δώσει ανάσα και ανακούφιση σε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Μια ρύθμιση δηλαδή με μακρύτερη χρονική διάρκεια και μικρότερη δόση αποπληρωμής ή και ένα λογικό «κούρεμα» δανείων, που συμφωνήθηκαν σε εποχές «φούσκας». Μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να είναι πακέτο και με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως έγινε στην Ιρλανδία, δυστυχώς όχι όμως στην Ελλάδα.

Όλα αυτά τα σημαντικά προγραμματικά στοιχεία που επανειλημμένα έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο διάλογο συστηματικά αποσιωπώνται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαία αυτή η επιλογή. Η κυβέρνηση και ο συνασπισμός εξουσίας βρίσκεται σε πανικό. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι σε συντονισμό τα μεγάλα ενημερωτικά συγκροτήματα της χώρας απ εκεί που διατυμπάνιζαν για μήνες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτάσεις συγκεκριμένες για την οικονομία και την έξοδο από την κρίση έφτασαν να ισχυρίζονται ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δικαιώνει τον Γιάννη Στουρνάρα και ο Γιάννης Δραγασάκης πετάει σωσίβιο τον Γιώργο Παπανδρέου»; Η ρητορεία πολλών ΜΜΕ πλέον δεν είναι απλά ανόητη αλλά επικίνδυνη για την λογική και την δημοκρατία, δεν είναι απλά βλακώδης αλλά προπαγάνδα ολοκληρωτικού τύπου.

Δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα που τα ΜΜΕ να είναι τόσο φιλοκυβερνητικά με τους καναλάρχες που έχουν πάρει τζάμπα τηλεοπτικές άδειες και να χτυπούν με λύσσα την δημοκρατικά εκλεγμένη αξιωματική αντιπολίτευση. Όσο υπάρχει η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παίρνει κεφάλι» και δυναμώνει, όσο συνειδητοποιούν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φθείρονται γρήγορα, τόσο διογκώνεται και η αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα από αυτούς που έχουν πάρει μεγάλα «δώρα» από την κυβέρνηση.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (twitter:@CΖachariadis)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: