Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


ana_516_355

http://peiraiotika.gr

του Κώστα Ζαχαριάδη*

Τελικά τι είναι αυτό το μνημόνιο;

Είναι:

  •  η μεγαλύτερη ύφεση που έχει υποστεί δυτική οικονομία σε καιρό ειρήνης,
  • η μεγαλύτερη και ταχύτερη αύξηση της ανεργίας,
  • η μεγαλύτερη πτώση μισθών και συντάξεων εντός τετραετίας
  • η μεγαλύτερη εκτίναξη του δημόσιου χρέους, που έχει καταγραφεί ποτέ.
  • το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης μιας οικονομίας -240 δισεκατομμύρια, έναντι ενός χρέους 300 δισεκατομμυρίων.
  • το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε χώρα σε καιρό ειρήνης, το οποίο συνίσταται σε 15% του ΑΕΠ, 30 δισεκατομμύρια δημοσιονομική προσαρμογή σε τέσσερα χρόνια, 20 δισεκατομμύρια περικοπές δαπανών, 10 δισεκατομμύρια αύξηση φορολογικών εσόδων.

Με τον προϋπολογισμό του 2014 συνεχίζεται για ένα ακόμη έτος η πολιτική της αυστηρής λιτότητας που στερεί πόρους από την οικονομία. Βασικό στοιχείο που δεν αλλάζει και σε αυτό τον μνημονιακό προϋπολογισμό είναι ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να αποτελούν τα κυριότερα θύματα της ανελέητης φοροεπιδρομής παρά την εξάντληση της φοροδοτικής τους ικανότητας, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της συνεχούς αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Οι έμμεσοι φόροι εξακολουθούν για ένα ακόμα έτος να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογικών εσόδων. Οι προβλέψεις για την ανεργία είναι εφιαλτικές και για το 2014, επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που μιλούν για δομική ανεργία στην ελληνική οικονομία και αποκλιμάκωση σε βάθος δεκαετιών.

Κανένα (πρώτο) σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Αφού υποτίμησαν την αγορά εργασίας, διέλυσαν το κοινωνικό κράτος, συνέτριψαν τα εργασιακά δικαιώματα, υπερφορολόγησαν το κάθε νοικοκυριό κάνοντας έμμεση αφαίμαξη στις αποταμιεύσεις μιας ζωής ή ωθώντας πολίτες σε εξαθλίωση που δεν είχαν αποταμιεύσεις ήρθε η σειρά των ακινήτων. Τις κρίσιμες ώρες που η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για το ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, δήθεν διαπραγματευόμενη με την τρόικα, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να παρακολουθούμε τις διαρκείς διαρροές για το τι θα κάνει η κυβέρνηση και τι απαντά σε αυτά που ζητάει η τρόικα, καταθέσαμε δημόσια πρόταση με την οποία προτείνουμε :

· Η ισχύουσα αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2013 να παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.
· Να απαγορευθεί με όλες τις σχετικές νομικές συνέπειες, η δυνατότητα τραπεζών να πουλούν στεγαστικά δάνεια σε distress funds. Σε αυτά δηλαδή τα επιθετικά «κοράκια» που στη συνέχεια βγάζουν στο σφυρί και πετούν στον δρόμο φτωχούς ανθρώπους, που δεν έχουν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους.

Προτείνουμε στην κυβέρνηση να στηριχτεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αν ειλικρινά εννοεί το «όχι» που διαρρέει προς τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας. Μια απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πέρα από το ότι θα δημιουργήσει ένα οξύτερο ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα, πετώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, θα οδηγήσει σε ακόμη ταχύτερη κατάρρευση την αγορά ακινήτων που ήδη στενάζει και θα δημιουργήσει ακόμη οξύτερο πρόβλημα και στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, καθώς θα τις υποχρεώσει να πάρουν στα χέρια τους χιλιάδες απαξιωμένα ακίνητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εδώ και καιρό μια πρόταση νόμου για μια σεισάχθεια νέου τύπου που θα δώσει ανάσα και ανακούφιση σε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Μια ρύθμιση δηλαδή με μακρύτερη χρονική διάρκεια και μικρότερη δόση αποπληρωμής ή και ένα λογικό «κούρεμα» δανείων, που συμφωνήθηκαν σε εποχές «φούσκας». Μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να είναι πακέτο και με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως έγινε στην Ιρλανδία, δυστυχώς όχι όμως στην Ελλάδα.

Όλα αυτά τα σημαντικά προγραμματικά στοιχεία που επανειλημμένα έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο διάλογο συστηματικά αποσιωπώνται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Δεν είναι τυχαία αυτή η επιλογή. Όσο μεθοδικά κι αν δούλεψε το 2013 το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης η ίδια η πραγματικότητα, αλλά ακόμα και οι αριθμοί αποτυπώνουν ότι η ρητορεία του success story κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, η απογείωση του κ. Σαμαρά δεν ήρθε ποτέ.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (twitter: @CΖachariadis)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: