Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


1011009_437935382970285_999192602_nhttp://thehellenicmail.gr

του Κώστα Ζαχαριάδη*

Η δολοφονία δύο νέων ανθρώπων είναι πάνω απ όλα ένα φρικτό έγκλημα και ένα συντριπτικό πλήγμα για τις οικογένειές τους. Ήταν θετική η ομόθυμη καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης από όλο τον πολιτικό κόσμο. Ήταν ακόμα πιο θετική η δήλωση της μητέρας του παιδιού που είναι τραυματίας και πρέπει να την συγκρατήσουμε.

Δεν χρειάζονται εικοτολογίες, επιμείνουμε στην ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης

Είτε πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, είτε για παρακρατική προβοκάτσια, είτε ανεγκέφαλοι “επαναστάτες” που αποφάσισαν να δηλώσουν δυναμικά την παρουσία τους, είναι τρομακτικό το πόσο έχει απαξιωθεί η ανθρώπινη ζωή στην Ελλάδα! Ενδεικτικό της κατάρρευσης και της κρίσης… Το εάν αυτή η ενέργεια λειτουργεί προβοκατόρικα ή όχι για το πολιτικό σκηνικό είναι αυταπόδεικτο. Λειτουργεί πράγματι αποσταθεροποιητικά, βγάζει σημαντική μερίδα των media από εκεί που η ατζεντα είχε εστιαστεί στις κοινωνικοπολιτικές αντιπαραθέσεις αυτής της περιόδου σε άλλο πεδίο. Μ αυτή την έννοια λειτουργεί προβοκατόρικα, το αν είναι προβοκάτσια, δηλαδή αν είναι σχεδιασμένο να γίνει κάτι τέτοιο από κάποιες υπηρεσίες, από κάποιους προβοκάτορες του ίδιου χώρου ή οτιδήποτε άλλο, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο για να το υπαινίσσεται κάποιος, χωρίς βεβαίως να αποκλείεται τίποτα. Επομένως, πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Οι δολοφονίες, πλήττουν τη δημοκρατία, την κοινωνία και τη χώρα ενώ ταυτόχρονα τρέφουν και δεν χτυπούν τον φασισμό. Η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής συνιστά το ύψιστο έγκλημα. H δολοφονία των νέων παιδιών είναι αυτονόητα απολύτως καταδικαστέα από κάθε εχέφρονα πολίτη. Όσοι αυτονόητα καταδικάζουμε τις πρακτικές που αφαιρούν ανθρώπινες ζωές, επιβάλλεται να βγάλουμε σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα.

Από την πρώτη στιγμή, η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να κάνει συμψηφισμό των εγκλημάτων και να μιλήσει για πολιτική δίωξη των στελεχών της. Το μεγαλύτερο δώρο για έναν θύτη είναι να του δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστεί ως θύμα.

«Απογείωση» και post success story

Η δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής αλλάζει την ατζέντα, αλλά αυτό γίνεται προσωρινά. Tα προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής και της καθημερινότητας του πολίτη παραμένουν στο επίκεντρο, απλώς τώρα προστίθεται πιο επιτακτικά το θέμα της Δημοκρατίας. Η άγρια μνημονιακή πολιτική που παράγει τέτοια φτώχεια και ανεργία και που ετοιμάζει και καινούρια μέτρα έχει ως αντίπαλο τη Δημοκρατία και τη δημοκρατική σταθερότητα. Ο κίνδυνος είναι πολλαπλός.

Η αριστερά, με την μεγαλύτερη ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να εγγυηθεί και να πείσει ότι είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα, που μπορεί να διασφαλίσει τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις και να δώσει άμεσες λύσεις αλλά και προοπτική στα καυτά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας που τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της βίας στην ελληνική κοινωνία.

Ζούμε την περίοδο της “απογείωσης” και του post success story! Το ευχάριστο σ´ αυτό το μαύρο σκηνικό των τελευταίων ωρών είναι ότι ο χώρος μας δεν διέπεται ούτε από επικοινωνιακή ούτε από πολιτική αμηχανία, υποψιασμένοι και ψύχραιμοι ακυρώνουμε στη πράξη τα σενάρια αποσταθεροποίησης.

Όποια κι αν είναι η ερώτηση δημοκρατία είναι η απάντηση!

Η Δημοκρατία και το ισχύον δημοκρατικό πλαίσιο, έστω και συρρικνωμένο όπως είναι σήμερα, δε βολεύουν τις δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, γιατί με κανόνες δημοκρατίας, η δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακόπτεται. Η αριστερά έχει πείρα πικρή από το φαύλο κύκλο της βίας και του αίματος και είναι απόλυτη στην καταδίκη τέτοιων εγκληματικών ενεργειών και σταθερά προσηλωμένη όμως στην υπεράσπιση της οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας που έχει θέσει.

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Στουρνάρα με τις πολιτικές της επιλογές, την διαπραγματευτική της ανικανότητα, τις εξαρτήσεις της από επικοινωνιακά και οικονομικά κέντρα εντός κι εκτός Ελλάδας, αλλά και τις αντιφάσεις της εξ αιτίας της διαχειριστικής ανικανότητάς της, είναι απολύτως υπεύθυνη για την παραγωγή κοινωνικής βίας και ανωμαλίας. Η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους κοινωνικής εξαθλίωσης, δημοκρατικής απίσχανσης και μεγάλης έντασης…

Η κυβέρνηση μόνο ομαλότητα, σταθερότητα και δημοκρατία δεν παράγει και δεν ευνοεί. Δεν είναι μόνο το όργιο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κρατικού αυταρχισμού ή περιφρόνησης της Βουλής, είναι μια συμπεριφορά που ολοένα και περισσότερο δείχνει ότι η Δημοκρατία την ενοχλεί. Είμαστε κορμός ενος ευρύτατου κινήματος με στόχο μια λαϊκή πλειοψηφία που θα ανατρέψει με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο και μέσα από εκλογές το γρηγορότερο δυνατό τη σημερινή κυβέρνηση, ως φορέας ενός σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας.

Twitter: @CΖachariadis

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: