Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


sirizahttp://www.avgi.gr

Του Κώστα Ζαχαριάδη*

            Δεν χρειάζεται μια ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά στην καθημερινή ειδησεογραφία για να διαπιστώσει κάποιος ότι έχουμε μπει σε μια νέα επιταχυνόμενη φάση της μνημονιακής καταστροφής που σαρώνει εδώ και τριάμισι χρόνια. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός επιστήμονας για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα του 2013 είναι μια τελείως διαφορετική χώρα όχι μόνο από την Ελλάδα του 2010 αλλά και από αυτήν του 2012.

            Η κλιμακούμενη επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης στα μέτωπα της παιδείας, της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης – στους πιο νευραλγικούς τομείς πάνω στους οποίους διαρθρώνεται το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική συνοχή-  είναι το μεγάλο στοίχημα της ολικής συντριβής της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επιβάλλεται να στηρίξει τους κοινωνικούς αγώνες, κόντρα στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού  και να τους εντάξει σε ένα πλαίσιο που θα διεκδικεί ρητά και ανυποχώρητα το δικαίωμα της κοινωνίας να μην τεμαχιστεί περεταίρω και των ανθρώπων να ζήσουν. Ποτέ το σκοτάδι, ο φόβος, ο βιασμός της δημοκρατίας, οι φασιστικές συμμορίες, η στυγνή εκμετάλλευση, δεν βοήθησαν ώστε κάποια χώρα να βγεί απο την κρίση. Η ελληνική ιστορία διδάσκει οτι στις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, η αριστερά, ο λαός, ήξεραν, έβλεπαν και χάραζαν το δικό τους δρόμο, ανηφορικό, δίκαιο και νικηφόρο. Όλα τα αιτήματα , όλες οι διεκδικήσεις , όλες οι κοινωνικές μάχες την προσεχή περίοδο πρέπει να στοχεύουν σε μια διεκδίκηση που μπορεί να συμπυκνωθεί στο «σταμάτημα της καταστροφής – αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δημιουργήσει ένα ισχυρό ρεύμα ελπίδας μέσα την σοκαρισμένη και καταθλιπτική ελληνική κοινωνία που θα διεκδικεί «Να φύγουν.  Να φύγουν μαζί με τα μνημόνια, τα μέτρα και τα προγράμματα της συμφοράς.  Να φύγουν για να αποκατασταθεί η κοινωνία, η δημοκρατία και η οικονομία.» 

            Επιχειρείται η μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα όπου η «κοινωνία»  δεν θα είναι πια κοινωνία, αλλά ένα σύνολο ανθρώπων με ατομικές συμβάσεις εργασίας, ζωής και θανάτου. Επιδιώκουν να επιβάλουν με απειλές και τρομοκρατία ένα νέο καθεστώς βαρβαρότητας και εργασιακού Μεσαίωνα και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Απέναντι σ’ αυτή τη στρατηγική της βαρβαρότητας η αριστερά οφείλει να απαντήσει τα αυτονόητα   με    ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που βάζει τις ανάγκες του λαού πριν από τις απαιτήσεις των δανειστών.  Βασική μας αντίληψη σε όλο το μήκος και το πλάτος της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας είναι η δημοκρατία ως  θεμέλιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων, η αλληλεγγύη ως θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής και το κοινωνικό κράτος ως θεμέλιο της προόδου και της ανάπτυξης. Όσοι θα ακούσουν την εκφώνηση του κυβερνητικού μας προγράμματος από την ΔΕΘ θα πάρουν μια ισχυρή γεύση του αναλυτικού, ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου προγράμματος με βαση το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού.

            Έχουμε την βεβαιότητα ότι θα επιχειρηθούν προβοκάτσιες, ότι η μονταζιέρα θα ανεβάσει γρήγορα στροφές όμως όσοι αγωνίζονται και διεκδικούν δεν έχουν να φοβηθούν κάτι  καθώς η κοινωνία γνωρίζει καλά ότι η βία είναι το δικό τους όπλο ενώ οι μαζικοί ειρηνικοί αγώνες, είναι το όπλο της κοινωνίας.  Η παρανομία είναι το μέσο που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ενώ η ουσιαστική και μέχρι το τέλος δημοκρατική νομιμότητα, είναι το όπλο της κοινωνίας για να αμυνθεί και να αντεπιτεθεί.

Η καταστροφική – αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται και η απόλυτη πρόσδεση της κυβέρνησης στο «άρμα Μέρκελ», ροκανίζουν τις αντοχές της κοινοπραξίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Οι δανειστές και η εγχώρια διαπλοκή δίνουν αμέριστη στήριξη στο τρίο Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Η κυβέρνηση κλωτσάει άλλη μια ευκαιρία για να διαπραγματευτεί και να πιέσει μέσω και των γερμανικών εκλογών. Η γαλαζοπράσινη φρουρά τα δίνει όλα για τα γαλαζοπράσινα μάτια της Μέρκελ.  Μέρκελ-Σόμλπε φέρνουν νέο Μνημόνιο, με μονομερή λιτότητα και υψηλή δομική ανεργία και φτώχεια – εξαθλίωση για ακαθόριστο πλέον χρονικό διάστημα.

Το 2014 αλλά πιθανώς και το 2013 είναι χρονιά κρίσημων εκλογικών αναμετρήσεων με προγραμματισμένες τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και με ένας μεγάλο ερωτηματικό για την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών καθώς το «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία» που μέχρι πρίν απο λίγο καιρό ακούγονταν μοιάζει με σύντομο ανέκδοτο.

Ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Η πρόκληση τώρα είναι να μετατρέψουμε σε πράξη όσα αποφασίσαμε  στο Συνέδριο δηλαδή πιο συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα, ισχυρό δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς και καθαρό στίγμα με άνοιγμα στην κοινωνία όχι μόνο για να αναλύσουμε τα προβλήματα αλλά για να δώσουμε και λύσεις. Στο συνέδριο δεσμευτήκαμε για ένα κόμμα ιδεολογικά ζωντανό, ανοιχτό στα κινήματα, κοινωνικά μαχόμενο και προγραμματικά ριζοσπαστικό που επιδιώκει την ανόρθωση της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη.

Οραματιζόμαστε και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, ξέρει και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στη χώρα.  Το χρέος μας ως αριστερά απέναντι στους ανθρώπους που ζούνε σε αυτή τη χώρα είναι να μπορούνε να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Η λύση για την Ελλάδα, είναι η ακύρωση των μνημονίων και ο τερματισμός της λιτότητας, μια λύση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά λύση για την Ευρώπη.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: