Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


 

syriza-ekmΤων Κώστα Ζαχαριάδη και Γιώργου Μπαλάφα *

 

Ζούμε μια ιστορική στιγμή, ένα κόμμα της αριστεράς που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας, κάνει το ιδρυτικό του συνέδριο. Η δική μας Αριστερά, η ριζοσπαστική Αριστερά του σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία, των κοινωνικών κινημάτων και του οικολογικού προτάγματος στην οργάνωση της ζωής και της παραγωγής, η αριστερά που διαρκώς ερευνά και ανανεώνεται τα κατάφερε αρκετά καλά, πολύ καλύτερα απ όσο μπορούσε καθένας απ εμάς να φανταστεί μόλις λίγα χρόνια πριν.

 

Τα πρώτα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως μπορεί να αποτελέσει το πιο πετυχημένο πείραμα ενότητας και ισότητας των αριστερών δυνάμεων, το πιο πετυχημένο εκλογικό σχήμα της Αριστεράς. Τώρα πια οι στόχοι μας και οι ελπίδες των πολιτών μας υποχρεώνουν να γίνουμε κάτι παραπάνω. Ένα κόμμα ενιαίο που θα αποτελέσει τον κορμό και τον συνεκτικό προγραμματικό ιστό μιας κυβέρνησης για τη σωτηρία της κοινωνίας που θα διέπεται από το πλαίσιο των αρχών και των αξιών της αριστεράς και των δημοκρατικών παρακαταθηκών του λαού μας.

 

Η καταστροφή, οικονομική, κοινωνική, λειτουργική και οικολογική της χώρας και της κοινωνίας μας, από τις πολιτικές των μνημονίων, έχει λάβει ενδημικά χαρακτηριστικά. Η προγραμματική μας εκφώνηση οφείλει να συμπυκνώνεται στα εξής:

 

1. Την δημοκρατική εμβάθυνση σε θεσμούς, λειτουργίες και δικαιώματα

2. Την διεκδίκηση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους της χώρας

3. Την κατοχύρωση των απαραίτητων κοινωνικών και προνοιακών παροχών

 

Η δημοκρατία είναι το συνώνυμο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της καταπολέμησης της φτώχειας, της ανακατανομής του πλούτου. Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία με κοινωνικό αποκλεισμό, με εξαθλίωση, με κατάθλιψη, με προοπτική συρρίκνωσης. Η δημοκρατία είναι συνώνυμο της συνοχής, της προόδου, της ισόρροπης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα αφυδατώνουν την ελλειμματική μεταπολιτευτική δημοκρατία που γνωρίσαμε και τρέφουν το φασισμό.

 

Σε αυτό το καθεστώς μόνιμης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο η ελπίδα αλλά και ο εγγυητής της δημοκρατίας. Υπερασπιστήκαμε με πάθος το Σύνταγμα και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και όλες τις δημοκρατικές κατακτήσεις. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κυβερνητικό μπλοκ που διαρκώς μετατοπίζεται προς την ακροδεξιά και την χαϊδεύει.

 

Η ΝΔ αδυνατώντας να αναμετρηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στα υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, της ύφεσης, της ανεργίας, των εκρηκτικών κοινωνικών ανισοτήτων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, της άδικης κατανομής των βαρών και της έντονης γραφειοκρατίας, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς επιλέγει την επιστροφή στις εμφυλιοπολεμικές κραυγές της δεκαετίας του ’50. Υιοθετεί την επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, ταυτίζοντας τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή με την αριστερά. Το κλίνατε επί Δεξιά ολοταχώς της ηγεσίας Σαμαρά επιτρέπει και διευκολύνει και τις δηλώσεις Βορίδη – Πολύδωρα. Ακόμα και παραδοσιακοί δεξιοί δημοκράτες σοκάρονται, ξαφνιάζονται, διαφοροποιούνται από τις “ακρότητες” Σαμαρά και του επιτελείου του που επιχειρούν μια ομογενοποίηση της ΝΔ με την ΕΠΕΝ, τους υμνητές της χούντας και του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

 

Η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που μέχρι και τώρα στερείται προγραμματικής συμφωνίας είναι φωτογραφία της διαπλοκής και της πολιτικής αποσύνθεσης, είναι το ίδιο πολιτικό προσωπικό και η ίδια αντίληψη που κυριάρχησε τα τελευταία σαράντα χρόνια, είναι το σύστημα πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής που χρεοκόπησε τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι πιο μνημονιακή, πιο αυταρχική, αλλά και πιο καταστροφική. Είναι η κυβέρνηση που έχει στόχο να φέρει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα. Χωρίς τη στήριξη των μέσων της διαπλοκής και τη στήριξη της κ. Μέρκελ, χωρίς τον φόβο και την τρομοκρατία που εξαπολύουν κατά κύματα στην ελληνική κοινωνία, δεν θα υπήρχε σήμερα η κυβέρνηση με τα πιο φθαρμένα υλικά της μεταπολίτευσης, θα είχαν ήδη καταρρεύσει. Οι κοινωνικές διεργασίες και η πολιτική μας ασφυκτική πίεση μπορούν και θα επιταχύνουν την φθορά τους.

 

Το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή για την διαμόρφωση ενός ισχυρού πλειοψηφικού ρεύματος που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για δημοκρατική αντεπίθεση και πολιτική ανατροπή του γύψου της λιτότητας και του φαύλου κύκλου της ύφεσης. Ας μην επενδύσουμε για ακόμα μία φορά στην διαφορά αλλά στα πολλά κοινά που μας ενώνουν, για να ενώσουμε την κοινωνία , για μπορέσουμε να αλλάξουμε την χώρα και να σηματοδοτήσουμε την απόπειρα και ενδεχομένως την δυνατότητα, αλλαγής προτύπου και πορείας, στην Ευρώπη.

* Οι Κώστας Ζαχαριάδης και Γιώργος Μπαλάφας είναι μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: