Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


sirizahttp://www.avgi.gr

του Κώστα Ζαχαριάδη*

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς η χώρα ήταν σε προεκλογικό πυρετό και ήδη είχε αρχίσει να διαφαίνεται καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα ξεκολλήσει από το 3% – 5% που ήταν εγκλωβισμένος για δεκαετίες και θα παίξει ενεργό ρόλο στην αλλαγή του πολιτικού τοπιού της χώρας. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν ρίσκαραν την πρόβλεψη ότι θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αξιωματική αντιπολίτευση από τις πρώτες εκλογές της 5ης Μαΐου και θα διεκδικούσε τη διακυβέρνηση της χώρας στις εκλογές του Ιουνίου.

Ποιο ήταν λοιπόν το κρίσιμο στοιχείο που εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά και γέμισε με ελπίδες ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που παλαιότερα είτε δεν είχε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τον έβλεπε επιφυλακτικά; Η εκφώνηση από την ηγεσία του κόμματος «Ότι στο μέτρο και στον βαθμό που μας εμπιστευθείτε  θα δουλέψουμε για τον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης που θα βγάλει την Ελλάδα απο το μνημόνιο και από την φτωχοποίηση»

Οι εκλογές ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διάλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΔΗΜΑΡ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τους Οικολόγους Πράσινους για κάποιους λόγους που πρέπει να τους λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν και για την πορεία μας απ εδώ και πέρα :

1.            Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι η μόνη συστηματική δύναμη κριτικής απέναντι στο μνημόνιο που πέρα από το επίπεδο της καταγγελίας έχει και ένα συνεκτικό σχέδιο αντιπροτάσεων που συνεχώς το ειδικεύει το επικαιροποιεί και το προσαρμόζει στην καταστροφική πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία και οικονομία

2.            Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει σαφή ριζοσπαστικό και κινηματικό χαρακτήρα διακριτό από όλους τους άλλους, μέσα στην κοινωνία μαζί με τους πολίτες. Την τελευταία τριετία η καταστροφική πολιτική του μνημονίου ώθησε μεγάλες κοινωνικές ομάδες να αντισταθούν,  να διαμαρτυρηθούν να διαδηλώσουν. Εκεί βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ που οργάνωνε εξέφραζε και πολιτικοποιούσε σε προοδευτική ρότα τις κοινωνικές αντιστάσεις.

3.            Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πλέον αξιόπιστη δύναμη ότι θέλει την ενότητα του ευρύτερου αριστερού χώρου αλλά και συνάντηση με πολίτες που δεν ήταν μέχρι χτες αριστεροί αλλά εγκαταλείπουν το παλιό πολιτικό σύστημα.

4.            Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κλείστηκε στην Ελλάδα το σύνθημα ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, έθετε ευθέως ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος γίνεται με αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου στον αντίποδα δεν αρκεί  γιατί η ελληνική οικονομία και η έξοδος απο την κρίση είναι μια ισχυρή ευρωπαική  διάσταση και χωρίς αυτη την ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση δεν μπορείς να βγεις από την κρίση.

Οι εκλογές ήταν εντολή αλλαγής και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε οργανωτικό επίπεδο που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και διεκδικεί την κυβέρνηση και προφανώς δεν μπορείς να είναι ένα κόμμα όπως ήταν στο 3% – 5%. Σήμερα βαδίζουμε στη φάση της ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρώτο του συνέδριο που στοχεύει να  γίνει ένα ενιαίο δημοκρατικό κόμμα των μελών του, πολυφωνικό και πολυτασικό , με πλειοψηφία και μειοψηφία όμως ένα κόμμα που θα αποφασίζει και δεν θα έχει παραλυτική πολυφωνία στην εκφορά του δημόσιου λόγου του.

Οι εκλογές ήταν εντολή εμβάθυνσης  για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με την προγραμματική του επάρκεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%-5% εκφωνούσε «τι θα ήθελε ή τι θα έπρεπε να γίνει», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του σήμερα εκφωνεί «το τι μπορεί και τι θα γίνει». Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με ταχύτατα βήματα γίνεται «η αριστερά του συγκεκριμένου». Ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο και προς το συνέδριο του πρέπει να γίνει πιο  εύληπτος και κατανοητός , τι αλλαγές θέλουμε να κάνουμε αλλά και πως θα τις κάνουμε.

Ο Σαμαράς δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι «δεν θα ζούμε πάντα με μνημόνια». Δίκιο έχει. Το ζητούμενο είναι να μην ζούμε πάντα με Σαμαράδες διότι στο τέλος των μνημονίων δεν υπάρχει Εδέμ αλλά μια κοινωνία που έχει συντριβεί σε όλα τα επίπεδα και μια οικονομία πλήρως κατεστραμμένη που θα πάρει πολλά χρόνια να ανασυγκροτηθεί.

Τον τελευταίο χρόνο κάναμε άλματα, υπάρχει από μια μερίδα του κόμματος η τάση να μηδενίζεται αυτή η μεγάλη πρόοδος που έχει συντελεστεί στον όνομα μιας πιο μεγάλης προόδου που θα είχε συντελεστεί αν αντιμετωπίζαμε διαφορετικά το ζήτημα της Ευρώπης, του νομίσματος κ.ο.κ.  Επειδή η ιστορία όμως δεν γράφεται με το «αν» και επειδή η κρίση εξελίσσεται και η πίεση θα κορυφωθεί ας αναστοχαστούμε γι αυτή την ενδιαφέρουσα χρονιά και ας θέσουμε καθαρά τον στόχο για την επόμενη. Λέγαμε την προηγούμενη περίοδο «θα πέσουν», «θα καταρρεύσουν» τα πράγματα φαίνεται ότι δεν κινήθηκαν γραμμικά. Συνεπώς το «θα πέσουν»  πρέπει να μετασχηματιστεί σε «να τους ρίξουμε» και για να τους ρίξουμε δεν αρκούν τα συνθήματα αλλά θέλει στρατηγική, οργανωτική συγκρότηση και προγραμματική εμβάθυνση.

twitter: @CZachariadis

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: