Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


του Κώστα Ζαχαριάδη

23 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου

Η 9η Νοεμβρίου 1989 σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, το τέλος και την αποτυχία ενός ολόκληρου κόσμου. Δεν σηματοδοτεί όμως το τέλος ενός πλαισίου αρχών και αξιών που βάναυσα στρεβλώθηκαν, υπονομεύτηκαν, κακοποιήθηκαν και βεβηλώθηκαν στην πορεία ενός ολόκληρου αιώνα. Όσοι έσπευσαν να προαναγγείλουν το τέλος της ιστορίας διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Σήμερα οι κοινωνίες, ακόμα και στον λεγόμενο ανεπτυγμένο, πολιτισμένο και πλούσιο Βορρά έρχονται αντιμέτωπες με την δικτατορία των αγορών, με την ασυδοσία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου βιώνουν οι λαοί ένα άνευ προηγουμένου τσαλάκωμα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των εργασιακών δικαιωμάτων, των κοινωνικών ελευθεριών και των θεσμικών κατακτήσεων που που σφράγισαν τον λεγόμενο “σύντομο 20ο αιώνα” . Η παντοδυναμία των ελεύθερων αγορών που θα απορύθμιζαν τις κοινωνίες και τις ανάγκες τους απέτυχαν παταγωδώς να δημιουργήσουν έναν κόσμο πιο ειρηνικό, πιο ασφαλή, πιο δημιουργικό. Συσσώρευσαν πλούτο και πολιτική ισχύ στα χέρια λίγων πανίσχυρων πολλές φορές ανεξέλεγκτων κέντρων.

Το αίτημα και η εξειδίκευση του με συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμόσιμες στο σήμερα για κοινωνίες με περισσότερη ισότητα, δικαιοσύνη, συνοχή είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η δημοκρατία (όχι ως επίφαση), η ελευθερία (όχι η επίπλαστη) και η κοινωνική συνοχή – αλληλεγγύη είναι η μόνη βάση πάνω στην όποια μπορούν να προχωρήσουν και να προοδεύουν οι κοινωνίες χωρίς να μετατρέπονται σε ζούγκλες.

Advertisements

Comments on: "23 χρόνια ελευθερίας και δημοκρατίας;" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: