Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


http://www.protagon.gr

του Κώστα Ζαχαριάδη

Πριν 26 χρόνια, ο κόσμος συγκλονιζόταν από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, που σκόρπισε τρόμο και τις συνέπειές του πληρώνoυν ακόμα οι λαοί των περιοχών αυτών. Η Φουκουσίμα το 2011 έδειξε ότι  η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια είναι η κατάργησή τους.

Ήδη υπάρχει αντίκτυπος από την αντιπυρηνική διαμαρτυρία που πυροδότησε η τραγωδία της Φουκουσίμα: Στις 30/5/ 2011 η Μέρκελ αποφάσισε το κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων ως το 2022, οι Ιταλοί με δημοψήφισμα, στις 13/6/2011, τη διατήρηση του μη πυρηνικού καθεστώτος της χώρας. Οι αντιπυρηνικοί αγώνες και τα κινήματα φέρνουν αποτελέσματα, καταγράφουν νίκες, αποκρυσταλλώνονται θεσμικά.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά δηλώνουν η Ελλάδα δεν στοχεύει στη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Πάραυτα υπάρχουν και δυνάμεις που επιδιώκουν η Ελλάδα να υποταχτεί στους σχεδιασμούς του πυρηνικού λόμπι, κύκλοι στην Ακαδημία Αθηνών, το ΛΑΟΣ και επιχειρηματικά συμφέροντα το έχουν υποστηρίξει δημοσίως.

Στον χορό των δισεκατομμυρίων  κερδών της πυρηνικής βιομηχανίας εμπλέκονται παγκοσμίως γεωπολιτικοί και στρατηγικοί σχεδιασμοί, διπλωματικές συμμαχίες, εμπορικές και οικονομικές διακρατικές συμφωνίες, απολύτως αδιαφανείς και επικίνδυνες.

Το πυρηνικό λόμπι, με πρόσχημα μεταξύ άλλων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επικαλείται ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «καθαρή», σε ό,τι αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου, ότι πλέον είναι πιο ασφαλής και ακόμη, ότι είναι και φτηνή.

Δεν είναι «καθαρή»: Τα σημερινά αποθέματα πυρηνικών καυσίμων με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης επαρκούν για 50 χρόνια. Όσο θα εξαντλούνται θα οδηγούμαστε σε πιο «βρώμικα» κοιτάσματα πυρηνικού καυσίμου που θα είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν. Η πυρηνική ενέργεια δεν συμβάλει στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου μέσα από τη λειτουργία του εργοστασίου αλλά συμβάλλει μέσα από την εξόρυξη και επεξεργασία της πρώτης ύλης που τροφοδοτεί το εργοστάσιο.

Δεν είναι ασφαλής: Φουκουσίμα 2011 και άλλα εκατοντάδες παραδείγματα!

Δεν υπάρχει λύση για τα απόβλητα: Η σημερινή λύση της απόθεσης σε θάλασσες υποθηκεύει το μέλλον καθώς εξαντλεί έναν πόρο μη ανανεώσιμο που ενδέχεται να δημιουργήσει μελλοντικά κινδύνους μη διαχειρήσιμους. Παίζουν με τις λεπτές ισορροπίες στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Δεν είναι φτηνή: Ο μύθος αναφέρεται στο κόστος παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας σε σχέση με τις άλλες μορφές. Για να βγει χαμηλό το κόστος της πυρηνικής ενέργειας δεν υπολογίζεται το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων ούτε και αυτό της αποσυναρμολόγησης και διαχείρισης των πυρηνικών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη της λειτουργίας τους. Δεν ενσωματώνουν ποτέ το ανυπολόγιστο κόστος ενός πυρηνικού ατυχήματος. Ας κάνουν ξανά τον λογαριασμό!

Η λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή είναι η εκμετάλλευση του ανεξάντλητου πλούτου των ΑΠΕ και η προοπτική της διαφορετικής διάρθρωσης των οικονομιών στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης και όχι του υπερκαταναλωτισμού.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βιολόγος – περιβαλλοντολόγος

twitter: @CZachariadis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: