Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


http://www.protagon.gr

του Κώστα Ζαχαριάδη

Στην Ελλάδα είναι προσφιλές χόμπι των πολιτικών των πρώην δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και της λαϊκιστικής ακροδεξιάς να ισχυρίζονται ότι μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν επί δεκαετίες, όπως το μεταναστευτικό, που κυβερνούσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εναλλάξ και τώρα από κοινού μπορούν και θα λυθούν σε διάστημα εβδομάδων.

Είναι γνωστός ο Ηράκλειος μύθος «Η Κόπρος του Αυγεία». Πρόκειται για την κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια, οι οποίοι δεν είχαν καθαρισθεί επί πολλά (αναφέρεται και 30) χρόνια. Το καθάρισμα αυτών των στάβλων από όλη την κοπριά μέσα σε μία μόνο ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή. Ο Ηρακλής καθάρισε την κοπριά σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μέσα από αυτά τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους. Τα νερά των δύο αυτών ποταμών παρέσυραν όλη την κοπριά.

Ο Χρυσοχοΐδης και ο Βορίδης το παίζουν Ηρακλής και ως κοπριά αντιμετωπίζουν τους μετανάστες, το νερό των ποταμών είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και οι φράχτες! Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη.

Πέρα από τους πολέμους, την οικονομική κατάρρευση κρατών, την προσφυγιά για πολιτικούς λόγους υπάρχει και η περιβαλλοντική μετανάστευση.

Οι πληθυσμιακές μετακινήσεις, λόγω του περιβάλλοντος, παρατηρούνται από την αρχαιότητα το φαινόμενο δείχνει να έχει ενταθεί εξ αιτίας και της κλιματικής αλλαγής. Ο ΟΗΕ ισχυρίζεται ότι οι μετανάστες μέχρι το 2050 θα είναι 150 εκατομμύρια έναντι 200 εκατομμύρια σύμφωνα με την έκθεση του Ν. Stern (2006). Οι προβλέψεις της ΜΚΟ Christian Aid (2007) εκτινάσσουν τον αριθμό των περιβαλλοντικών προσφύγων στο 1 δισεκατομμύριο.

Δεν υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις σε επίπεδο αριθμών, αλλά τα στοιχεία για το ότι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με πληθώρα τρόπων, ωθεί μεγάλες μάζες ανθρώπων στην αναζήτηση νέας περιοχής διαβίωσης είναι αδιάσειστα.

Τι μέλλον όμως προδιαγράφεται για τις παράκτιες περιοχές, τα μικρά νησιά και τα δέλτα ποταμών που έχει συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας;

Το πρόβλημα των περιβαλλοντικών μεταναστών έχει αναδειχθεί ως μείζον και στην περιοχή της Μεσογείου.

Η ερημοποίηση, η αποδάσωση, η ρύπανση εδαφών-υδάτων-αέρα, η εξάντληση των πρώτων υλών, η κατάρρευση της βιοποικιλότητας, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και τα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα που καθημερινά εντείνονται θα προκαλέσουν πέρα από οικονομική κατάρρευση στους πληθυσμούς που διαβιούν στις περιοχές αυτές και καραβάνια μεταναστών.

Η κλιματική αλλαγή και γενικότερα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός μοντέλου ανάπτυξης, παραγωγής και κατανάλωσης που έχει σαν κινητήρια δύναμη και αυτοσκοπό την παραγωγή κέρδους αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους ως αριθμούς και ως λαθραίους και το περιβάλλον σαν χρηματιστηριακή αποτίμηση φτάνει στα όριά του.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βιολόγος-περιβαλλοντολόγος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: