Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


Του Κώστα Ζαχαριάδη

Τις τελευταίες μέρες το internet, και όχι μόνο, έχει γεμίσει με αυτά τα δύο αρκτικόλεξα. Πρόκειται για τα νομοσχέδια κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο (SOPA) και της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας (PIPA) [SOPA (Stop Online Piracy Act) και PIPA (Protect IP Act)].

Ανεξάρτητα από την τοποθέτηση σχετικά με τα νομοσχέδια που προωθούνται στο κογκρέσο, όλοι σήμερα συμφωνούν και έχουν αντιληφθεί ότι το internet είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο με αμφίδρομη σχέση που εδώ και 20 χρόνια έχει δημιουργήσει έναν πιο ανοικτό και συνδεδεμένο κόσμο. To internet εισχωρεί στην κοινωνική, προσωπική, πολιτική, πολιτιστική, καταναλωτική μας ζωή πολύ πιο γρήγορα απ ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε. Αρκούν μερικές ώρες χωρίς ρεύμα ή με κάποια βλάβη στον πάροχο internet της περιοχής για να αντιληφθούμε πόσο «εξαρτημένοι» είμαστε.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εισαγγελέας στις ΗΠΑ αποκτά το δικαίωμα να ζητήσει την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων κατά «ξένων» δικτυακών τόπων που εμπλέκονται στην πειρατεία και να επιδιώξει την έκδοση δικαστικής απόφασης με την οποία θα μπλοκάρεται στις ΗΠΑ η πρόσβαση στον «ξένο» δικτυακό τόπο. Όσοι «πλήττονται» μπορούν να απευθυνθούν σε υπηρεσίες που συνεργάζονται με τον ξένο δικτυακό τόπο και να ζητήσουν να διακόψουν τη σχέση τους μαζί του. Εάν ανταποκριθούν τότε η διαδικασία τελειώνει, διαφορετικά ο θιγόμενος μπορεί να απευθυνθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Οι επιπτώσεις των νομοσχεδίων θα επεκταθούν γρήγορα πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ και θα αλλάξουν το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε. Η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων που καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το SOPA, η ταχεία διακοπή πρόσβασης δίχως την έκδοση απόφασης δικαστηρίου, αποτελούν πρωτοφανείς επεμβάσεις στο internet και πλήττουν δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται δεδομένα.

Οι αντιστάσεις ενάντια στα νομοσχέδια έχουν συγκροτήσει ένα ευρύτατο κίνημα, που απλώνεται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα. Αντιδράσεις υπάρχουν και από ιντερνετικές ιστοσελίδες. Greenpeace ,Wikipedia, Boing Βoing, Google,  WordPress,  Facebook,  eBay, Twitter,  Reddit έχουν αντιταχθεί στα προωθούμενα σχέδια νόμου.

Όπως αναφέρεται στην Wikipedia, με τη νομοθετική πράξη SOPA οι μηχανές αναζήτησης δεν θα πρέπει να παραπέμπουν στους «παρανομούντες» δικτυακούς τόπους και οι εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ θα πρέπει να αποκλείουν την πρόσβαση σε αυτούς. Ενδεικτικό του πολέμου που γίνεται είναι ότι ο μεγιστάνας των media Ρούπερτ Μέρντοχ κατηγόρησε την Google ότι υποθάλπει την πειρατεία. Μετά από τις πρώτες πολύ έντονες αντιδράσεις το μέτωπο υπέρ των δύο νομοσχεδίων έχει αδυνατίσει σημαντικά και είναι αμφίβολη η ψήφιση των νόμων.

Ανεξάρτητα όμως από την έκβαση των δύο νομοσχεδίων (που φυσικά πρέπει να καταψηφιστούν υπό την πίεση του ιντερνετικού κινήματος) φαίνεται ότι είμαστε στην αρχή μια μεγάλης μάχης που τα ερχόμενα χρόνια θα καθορίσει πολλές εκφάνσεις και πτυχές της ζωής μας. Το νομικό πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία του internet σε διεθνές, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο δεν είναι δεδομένο αλλά ανοιχτό. Με βάση τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης πρόσβασης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών πρέπει να δώσουμε την μάχη για ένα ανοιχτό ελεύθερο και δημοκρατικό internet.

Ας μην υποτιμήσουμε αυτή τη μάχη και ας πάρουμε μέρος ενεργά. Είναι ενδεικτικό της δύναμης του internet ότι η είδηση για το περιστατικό του Στρός Καν έγινε παγκοσμίως γνώστη μέσω twitter πολύ πριν την μεταδώσει το CNN. Θα το φανταζόταν κανείς αυτό πριν από 20 χρόνια; Οι αρχές στον Αραβικό κόσμο προσπάθησαν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις απαγορεύοντας την πρόσβαση στα social media. Στην Ισπανία γέμισαν πλατείες και διαδόθηκαν πλατιά ειδήσεις μέσω facebook, το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα με το κίνημα των πλατειών, που επί 40 μέρες γέμιζε τις πλατείες σε όλη τη χώρα.

follow on twitter: @CZachariadis

Advertisements

Comments on: "SOPA – PIPA και διαδικτυακά δικαιώματα!" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: