Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


Του Κώστα Ζαχαριάδη

Οι διαρροές Μπεγλίτη για το ενδεχόμενο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας αποτελεί άλλη μια έμπρακτη απόδειξη ότι η κοινωνία μας  πηγαίνει πίσω ολοταχώς πέρα από τα ζητήματα της οικονομίας και της διαβίωσης και στο επίπεδο των στρατιωτικών υποχρεώσεων και της θητείας.

Η ανεργία και η ύφεση δεν αντιμετωπίζονται με την στράτευση

Η καλπάζουσα ανεργία των νέων  και η εκρηκτική οικονομική ύφεση που πλήττει τις παραμεθόριες περιοχές δεν αντιμετωπίζονται με παράταση κατά 3 μήνες της θητείας. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και πόροι για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων  και τόνωση της πραγματικής οικονομίας στην περιφέρεια.  Οι κυβερνήσεις από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα στήριζαν την οικονομική και εμπορική ζωή των νησιών του Αιγαίου και της περιοχής της Θράκης και στη κατανάλωση των φαντάρων, δηλαδή σε έναν υποχρεωτικό στρατιωτικό τουρισμό που πριμοδοτούσε την τοπική οικονομία, την κοινωνική και την εμπορική ζωή. Ως πότε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία που καταναλώνει χρόνια από την ανθρώπινη ζωή;

Να κλείσουν τα άχρηστα στρατόπεδα να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία

Η κυβέρνηση οφείλει να κλείσει το συντομότερο δυνατό εκατοντάδες ΑΧΡΗΣΤΑ στρατόπεδα και να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα της οικονομικής «μαύρης τρύπας» που λέγεται  Ελληνικός Στρατός στο ελάχιστο. Πρέπει να κάνει σοβαρή εξωτερική πολιτική και διαπραγμάτευση σε διάφορα επίπεδα. Για να έχουμε ένα μέγεθος σύγκρισης σε καιρό κρίσης και μνημονίου που περιστέλλονται άγρια μισθοί, συντάξεις, κοινωνικό κράτος και αυξάνεται εκρηκτικά το ποσοστό των ανθρώπων που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας οι εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας φτάνουν το 4,3% του ΑΕΠ (αυτές που γράφονται και δηλώνονται γιατί εικάζω ότι υπάρχουν και άλλες…) ενώ οι αντίστοιχες στη Γερμανία είναι μόλις το 1,5% του ΑΕΠ.  Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση ζητά από την Ελλάδα μείωση μισθών και συντάξεων και απολύσεις, πιέζει  να τηρηθούν οι συμφωνίες αγοράς εξοπλισμών από τη Γερμανία. Πληρώνουμε τα κέρδη της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι ο τρίτος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο.

Πελατειακό κράτος και με ΠΑΣΟΚ και με ΝΔ

Επί δεκαετίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χρησιμοποιούσαν το στράτευμα για να βολεύουν την εκλογική τους πελατεία υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες , περιφερειάρχες, τοπικοί παπάδες ,επιχειρηματικοί κύκλοι κ.ο.κ. Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις ότι έρχεται  η αξιοκρατία , η διαφάνεια κοκ η ίδια διαπλοκή και συναλλαγή συνεχίζεται και  τώρα. Η χώρα δεν είναι πιο ασφαλής όταν οι φαντάροι φυλάνε 365 μέρες το χρόνο νταλίκες και ντουβάρια. Η ασφάλεια της χώρας απαιτεί σοβαρή εξωτερική πολιτική, οικονομική ευημερία – συνοχή και οικονομική ανάπτυξη. Δυστυχώς οι επιδόσεις της κυβέρνησης και στους τρείς παραπάνω δείκτες είναι τραγικές.

Είναι αδιανόητο οι νέοι που σήμερα πληρώνουν την κρίση πιο πολύ απ όλα τα άλλα ηλικιακά στρώματα της κοινωνίας και είναι αυτοί που θα ζήσουν στα συντρίμμια αυτής της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται να πληρώσουν την κυβερνητική αποτυχία και μ αυτόν τον τρόπο.

Υποχρεωτική στράτευση στα 18

Πολυδιαφημισμένη είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης να στρατεύει όλους τους νέους στα 18 για να γλιτώσει τις αναβολές που καταλήγουν σε μη στράτευση. Αλήθεια αυτές οι αναβολές δεν περνάνε μέσα από υπουργικά γραφεία; Αν προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση το υπουργείο αυτομάτως θα χάσει ο Ελληνικός Στρατός ένα υψηλού επιπέδου καταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό. Ο Ελληνικός Στρατός διαφημίζεται ως σύγχρονος και προσαρμοσμένος στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας. Ένας τέτοιος στρατός λειτουργεί καλύτερα με απόφοιτους λυκείου ή με απόφοιτους ΑΕΙ, ΤΕΙ, κατόχους μεταπτυχιακών κπλ. Μάλλον το ΠΑΣΟΚ θέλει έναν στρατό που να διαπλάθει συνειδήσεις 18χρονων ανθρώπων να τους συντηρητικποιεί και να τους αυταρχικοποιεί. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να φτιάξει ένα στρατό και μια κοινωνία  υποταγμένων καραβανάδων και όχι σκεπτόμενων επιστημόνων.

Η κρίση επιβάλλει αλλαγές και στο στρατό. Η περεταίρω μείωση της στρατιωτικής θητείας, η κατοχύρωση ισόχρονης εναλλακτικής κοινωνικής θητείας για όσους το επιθυμούν και η μισθοδοσία των στρατευμένων με τον βασικό μισθό ώστε να μην αποτελούν μια ακόμη αιμορραγία για τον καταταλαιπωρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό είναι αιτήματα πιο ώριμα από ποτέ.

follow on twitter: @CZachariadis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: