Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


Του Κώστα Ζαχαριάδη*

Διαβάζοντας την ιστοσελίδα in.gr έπεσα πάνω στην είδηση για την λεγόμενη «αξιοποίηση» της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

“Το σχέδιο Ασεμπίγιο προβλέπει τη δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ, ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, εκθεσιακών, τεχνολογικών και συνεδριακών κέντρων όπως και εµπορικών κέντρων. Στη έκταση των 5.500 στρεµµάτων δεν αποκλείεται να υπάρξει ήπια οικιστική ανάπτυξη, ενώ μεγάλο ποσοστό του πάρκου θα καταλαμβάνει το πράσινο.”

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω παρά ελάχιστα για τον Ασεμπίγιο πέρα απ τα ότι είναι φίλος του πρωθυπουργού και σύμβουλός του. Γνωρίζω ότι είναι ο αναμορφωτής της Βαρκελώνης πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και σ αυτόν αποδίδεται η μεταμόρφωση της πόλης. Όσοι την έχουν επισκεφτεί γνωρίζουν.

Γνωρίζω όμως κάποια πράγματα για τις προτάσεις αυτές που πέρα από τους συμβούλους και τους παρατρεχάμενους του πρωθυπουργού, αποτελούν προτάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Δημιουργία δύο γηπέδων γκολφ

Δυστυχώς στη συγκεκριμένη περιοχή έχει μόνο ένα γκολφ. Το γκολφ της Γλυφάδας δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που έχει η κοινωνία για γκολφ. Γι αυτό θα φτιαχτούν άλλα δυο. Άλλωστε με το τρομακτικό πλεόνασμα υδάτινων πόρων που έχει η Αθήνα θα μπορεί άνετα τα τεράστια αποθέματα υδάτων που έχει να τα αξιοποιεί ποτίζοντας το γρασίδι. Αν έγιναν κάποια έργα την τελευταία 25ετία με την εκτροπή του Ευήνου στον Μόρνο και με την σχεδιαζόμενη εκτροπή του Αχελώου της οποίας η τύχη αγνοείται, έγιναν για να ποτίζονται τα γκολφ. Υπάρχουν και οι γραφικοί που φωνάζουν ότι υπάρχει η κλιματική αλλαγή που επιταχύνει την ερημοποίηση κλπ αλλά όλα αυτά τα  λένε επειδή αδιαφορούν για την σωτηρία της χώρας και επειδή είναι επαγγελματίες της άρνησης και της διαμαρτυρίας.

Δημιουργία ερευνητικών κέντρων

Είναι προφανές ότι μετά τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την παιδεία,  το σταμάτημα των υποτροφιών του ΙΚΥ και όλα τα μέτρα που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση στον χώρο της παιδείας και της έρευνας ήρθε επιτέλους η ώρα να αποκατασταθεί η τάξη και να δημιουργηθεί το Harvard της Ελλάδας στο Ελληνικό.

Δημιουργία πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων

Μετά το μεγαλεπήβολο σχέδιο της περιόδου 1995-2005 όπου κάθε πόλη απέκτησε ΑΕΙ και κάθε χωρίο ΤΕΙ με αποτέλεσμα σήμερα πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μην έχουν πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και αναλώσιμα για να λειτουργήσουν ήρθε η ώρα το ελληνικό να αποκτήσει το δικό του Πανεπιστήμιο.

Δημιουργία εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων

Είναι αλήθεια ότι η χώρα χρειάζεται νέα εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα. Αλώστε το 2004 και η Ολυμπιάδα δεν μας άφησαν αρκετά να ρημάζουν και να σαπίζουν στο διάβα του χρόνου ασυντήρητα και χωρίς καμία αξιοποίηση από την κοινωνία. Χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στον Έλληνα πολίτη ενώ δαπανήθηκαν εκατομμύρια αν συνυπολογίζουμε και της μίζες που ενσωμάτωσε η οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας (ειδήσεις που ήρθαν και πρόσφατα την επικαιρότητα).

Δημιουργία εμπορικών κέντρων

Η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει επιτέλους από τον Μανάβη και τον Μπακάλη της δεκαετίας του 1960 από την ΕΒΓΑ της γειτονιάς. Πρέπει να επέλθει επιτέλους εκσυγχρονισμός. Η Αθήνα έχει πολύ λίγα εμπορικά κέντρα και πολύ λίγα super markets [Σ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χωροθετούνται εκτός πόλεων για να μην επιβαρύνουν κυκλοφοριακά αλλά και για να μην δημιουργούν κατάρρευση στις τοπικές αγορές].  Αυτά τα νέα εμπορικά κέντρα (μακάρι να χριστεί και αυτό του Βωβού στον Ελαιώνα) ως χώροι εργασίας είναι πρωτοπόροι στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει ήπια οικιστική ανάπτυξη

Η Αθήνα με τον χαμηλότερο μέσο όρο τετραγωνικών μέτρων πρασίνου στην ΕΕ  (2,7τμ πράσινο ανά κάτοικο) πρέπει να επεκταθεί και άλλο. Αλλιώς δεν υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει στασιμότητα. Οι επαγγελματίες τις διαμαρτυρίας αρχίζουν πάλι τα ρομαντικά τους. Λένε ότι  η δόμηση αστικών και περιαστικών δασών την τελευταία 50ετία κατάντησε αυτήν την πόλη να μην είναι βιώσιμη, υπενθυμίζουν ότι 1.000.000 κάτοικοι σ αυτήν την πόλη ρίχνουν τα λύματα τους σε βόθρους και όταν βρέχει πνίγονται στο σκ…..

Αρκετά παίξαμε και αρκετά γελάσαμε ή κλάψαμε με αυτό το κείμενο.

Το ελληνικό πρέπει να μείνε τελείως αναξιοποίητο. Να γκρεμιστούν τα κτήρια του αεροδρομίου και να γίνει ένα περιφραγμένο πάρκο. Να περιφρουρηθεί από την κοινωνία και όλες τις πολιτικές δυνάμεις ως πάρκο και τίποτα άλλο. Η πρόταση αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για ένα βιώσιμο λεκανοπέδιο που από τον Μάιο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη ζει με  air condition. Ένα λεκανοπέδιο που εσχάτως ξεπέρασε και το Πεκίνο σε ατμοσφαιρική ρύπανση .

Το ερώτημα όμως παραμένει…Τι θα γίνει με τα 5δίς που θα μας δώσει το Κατάρ ή όποιος άλλος για να αποπληρωθεί το χρέος; Τίποτα δεν θα γίνει. Δεν θα τα πάρουμε ποτέ και από κανέναν. Το πάρκο στο Ελληνικό είναι σαν τον Παρθενώνα. Δεν πωλείτε. Οι επιπτώσεις που θα έχει στην δημόσια υγεία και στην περιβαλλοντική κατάρρευση του λεκανοπεδίου η «αξιοποίηση» του ελληνικού είναι πολύ πάνω από τα 5 δις που θα εισπράξει ευκαιριακά η κυβέρνηση.

Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος

follow on twitter: @CZachariadis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: