Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


Του Κώστα Ζαχαριάδη

Δαίμων της Οικολογίας τεύχος 110

Η εξάπλωση του δικτύου ηλεκτροδότησης και της χρήσης ηλεκτρικών συσκευών τον προηγούμενο αιώνα, είχε ως αποτέλεσμα την καθημερινή μας έκθεση σε τεχνητά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Την τελευταία δεκαετία στις ασύρματες ακτινοβολίες των κεραιών ραδιοφώνου και τηλεόρασης, των ραντάρ κ.α προστέθηκαν και οι νέες ψηφιακές ασύρματες ακτινοβολίες από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, κεραίες ψηφιακής τηλεόρασης, ασύρματα τηλεφώνα και μόντεμ που θεωρούνται βιολογικά πιο ισχυρές από τις παλαιότερου τύπου.Ακόμα και οι συσκευές bluetooth εκπέμπουν πολύ λιγότερο από τα κινητά αλλά όταν είναι και αυτές πολύ κοντά στον εγκέφαλο τότε η ισχύς της ακτινοβολίας είναι μεγάλη. Ηλεκτρικές συσκευές όπως ο φούρνος μικροκυμάτων, η ηλεκτρική σκούπα αλλά ακόμη και η τηλεόραση ή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού για την καθημερινή επικοινωνία του χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα. Η επανάσταση στον τομέα της ασύρματης τεχνολογίας έχει επιταχύνει τρομακτικά τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Ταυτόχρονα  έχει  δημιουργηθεί ανησυχία εφόσον οι τεχνολογίες αυτές είναι καινούριες και δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Το παρόν κείμενο θα ασχοληθεί μόνο με την περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας μιας και όλοι μας καθημερινά σπαταλάμε από λίγα λεπτά μέχρι και μερικές ώρες στο κινητό τηλέφωνο.

Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βασίζονται στην επικοινωνία «κυτταρικού τύπου» δηλαδή στην υποδιαίρεση μεγάλων γεωγραφικών περιοχών σε μικρότερες εξαγωνικού σχήματος (κυψελίδες). Στα κέντρα αυτών των περιοχών τοποθετούνται οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.Η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση αυξάνεται με τον αριθμό των δικτύων-εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που υπάρχουν σε μία περιοχή αφού η κάθε εταιρεία χρησιμοποιεί διαφορετικό και δικό της δίκτυο κεραιών για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της.Για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της κάθε τύπου περιοχής, τα δίκτυα χρησιμοποιούν κυψέλες διαφορετικών τύπων, το μέγεθος και το σχήμα των οποίων καθορίζεται από τις απαιτήσεις σε χωρητικότητα. Μακροκυψέλες (κάλυψη ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών) Μικροκυψέλες (κάλυψη με μεγάλη συγκέντρωση χρηστών) Πικοκυψέλες (κάλυψη εσωτερικών χώρων).

Όρια επιτρεπόμενης έκθεσης…
Με βάση δεδομένα ο Π.O.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει προτείνει το 1998 όρια ασφαλείας, τα οποία εισηγήθηκε να υιοθετήσουν οι χώρες ανά την υφήλιο. H  ελληνική νομοθεσία εφαρμόζει αυστηρότερα όρια, σε επίπεδα 70% (και κατά περίπτωση 60% για σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία και νοσοκομεία) εκείνων που έχει προτείνει ο Π.O.Υ.

Πάραυτα, υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι διαπιστώνονται βλάβες στους ανθρώπους και στο περιβάλλον ακόμα και όταν η ένταση της ακτινοβολίας είναι κάτω από αυτά τα όρια έκθεσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε αρκετές χώρες ισχύουν πολύ πιο αυστηρά «όρια αποδεκτής έκθεσης». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βελγίου όπου ψηφίστηκε στη Βουλή, στις 16 Φεβρουαρίου 2007, δραστική μείωση των «ορίων αποδεκτής έκθεσης» από 27 βολτ/μέτρο σε 3 βολτ/μέτρο και του Σάλτσμπουργκ (0,2 V/m), ενώ πρόσφατα στο κράτος του Λιχτενστάιν αποφασίστηκε όριο 0,7 βολτ/μέτρο. Ασφαλής δόση ακτινοβολίας είναι η μηδενική δόση.

Αναδιάταξη και λιγότερη ακτινοβολία (μικροκυψέλες).

Στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας εφαρμόζεται, ένα δίκτυο ράδιο μικροκυψελών που συνδέονται με μέσα οπτικοηλεκτρονικών κέντρων σε ένα δίκτυο οπτικών ινών για να αντικαταστήσει το συμβατικό δίκτυο. Η κάλυψη είναι εγγυημένη και  υπάρχει χαμηλό το περιβαλλοντικό επίπεδο του ηλεκτρικού πεδίου .Η εσωτερική κάλυψη μπορεί να επιτευχθεί φέρνοντας το σήμα μέσω ινών, χρησιμοποιώντας μόνο πικοκυψέλες για ασύρματες οικιακές συνδέσεις έτσι δεν είναι απαραίτητη η διανομή του σήματος από ισχυρούς ιστούς ικανούς να διαπεράσουν κτίρια για να φτάσουν σε χρήστες στο δρόμο αυτά για να αποφευχθεί μεγάλο μέρος της αστικής ηλεκτρομαγνητικής μόλυνσης

Η αρχή της προφύλαξης.

Στο Κοινοτικό Δίκαιο εμφανίζεται με την Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αναφορά της αρχής γίνεται τόσο στη Διακήρυξη του Ρίου, όπως και στο πρωτόκολλο της Καρθαγένης. «‘Όπου υφίσταται απειλή για σοβαρή ή αμετάκλητη ζημία, η έλλειψη πλήρους επιστημονικής βεβαιότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως λόγος για την αναβολή λήψης μέτρων αποτελεσματικών ως προς το κόστος, προκειμένου να προληφθεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος» Η αρχή επιβάλλει την λήψη προστατευτικών μέτρων ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει επιστημονική βεβαιότητα και απόδειξη για τις επιπτώσεις.

Όλα τα παραπάνω δεν γράφονται για να τρομοκρατηθούμε και να αρχίσουμε να πετάμε τα κινητά μας και τις ηλεκτρικές συσκευές και να αρχίσουμε να επιστρέφουμε γρήγορα στο 19ο αιώνα. Ζούμε μια σύνθετη πραγματικότητα και οι τεχνολογικές εφαρμογές είναι μέρος του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού και της καθημερινότητάς μας. Σε αυτό το νέο τοπίο υπάρχουν διέξοδοι για λιγότερη ακτινοβολία αρκεί οι κοινωνίες να διεκδικήσουν με αποφασιστικότητα το δικαίωμα τους για καλύτερη υγεία και η πολιτική ηγεσία και οι ρυθμιστικές αρχές να βάλουν σε προτεραιότητα την δημόσια υγεία.

Πίνακας τιμών αποδεκτής έκθεσης στην ακτινοβολία από κεραίες βάσης κινητής τηλεφωνίας σε διάφορες χώρες.

για περισσότερες πληροφορίες http://multimedia.biol.uoa.gr

Χώρα Όριο Αποδεκτής Έκθεσης (V/m)
Ελλάδα 22-33
Ελβετία 4-6
Αίγυπτος 4
Κίνα 6
Βουλγαρία 6
Βέλγιο 3 (απόφαση για μείωση σε 0,6)
Παρίσι 2
Αυστρία –Σάλτσμπουργκ 0,2
Ρωσία 1
Advertisements

Comments on: "Κόσμος περισσότερης ακτινοβολίας" (1)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: