Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


Αυγή 29/10/10

TOY ΚΩΣΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ*

Είναι δεκάδες τα περιβαλλοντικά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Λίγο η οικονομική κρίση που τραβάει όλη την προσοχή, λίγο τα συμφέροντα που θα θιγούν αν γίνει μεταστροφή της πολιτικής σε πράσινη κατεύθυνση, λίγο ότι το ΠΑΣΟΚ άλλα έλεγε και άλλα κάνει ή σκέφτεται να κάνει, αυτή η περίφημη “πράσινη ανάπτυξη” της κυβέρνησης αρχίζει να βαλτώνει και μένει στην ιστορία ως καλό προεκλογικό τσιτάτο. Ως τέτοιο μάλιστα επανέρχεται στο προσκήνιο, αφού ανάμεσα στα άλλα, ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξή του επανέφερε προεκλογικές του διακηρύξεις οι οποίες όμως παραμένουν σχέδια επί χάρτου ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία όλα αυτά τα προβλήματα να έρθουν στον αφρό, να συζητηθούν και να αποτελέσουν αιχμές της προεκλογικής ατζέντας. Μια σύντομη ματιά στις εφημερίδες του τελευταίου μήνα δείχνει του λόγου το αληθές.

Υμηττός

Πριν από ενάμιση χρόνο η Κυβέρνηση έλεγε ότι πρέπει ο Υμηττός να προστατευθεί, να μην γίνει τσιμεντοποίηση. Ένα χρόνο μετά όλα αυτά ξεχάστηκαν. Τότε το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε αυτές τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, τώρα τις υλοποιεί με το νέο προεδρικό διάταγμα. Για όσους έχουν ισχνή μνήμη ο Σπύρος Κουβέλης στις 5/6/2009 δήλωνε: «Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια δόμησης στον Υμηττό ούτε καν για χρήσεις που έχει ανάγκη η πόλη: υγείας, παιδείας, αθλητισμού. Θα έπρεπε ολόκληρος ο Υμηττός να ανήκει σε μια και μόνο ζώνη με δασικό χαρακτήρα, χωρίς παραθυράκια. Το νέο διάταγμα δημιουργεί υποκατηγορίες, ενώ κομμάτι του δάσους το αποχαρακτηρίζει επίσημα».

Ελληνικό

Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση και ο Σουφλιάς σχεδίαζε να τεμαχίσει το Ελληνικό, να το κάνει οικόπεδα, εγκαταστάσεις και οικονομική ανάπτυξη, το ΠΑΣΟΚ «έβγαινε στα κεραμίδια». Τώρα πάνω από το Ελληνικό πλανάται ένα απροσδιόριστο πράσινο νεφέλωμα οικονομικής χυδαιότητας και ένα πάρκο που σε βάθος χρόνου ετών, η τύχη του θα επανεξεταστεί στον βωμό της οικονομικής ανάπτυξης. Άλλωστε είναι διακηρυγμένη η θέση των κυβερνώντων ότι η χώρα μας προκειμένου να μην χρεωκοπήσει οικονομικά είναι ικανή να χρεωκοπήσει κοινωνικά, περιβαλλοντικά, κ.ο.κ.

Νομιμοποίηση ημιυπαίθριων-αυθαιρέτων

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων ανακριβειών, εμφανίζεται ένα κονδύλι εσόδων 500.000 ευρώ από τακτοποίηση παραβάσεων και αυθαιρεσιών σε σχέση με τον οικιστικό ιστό. Σε προηγούμενους προϋπολογισμούς αυτά τα κονδύλια ήταν πολύ χαμηλότερα. Ούτε αυτή η περιβαλλοντοκτόνα ιδέα Σουφλιά έχει εγκαταλειφθεί. Βαίνουμε πιθανώς προς μία «τακτοποίηση» αυθαιρέτων στην παλιά καλή πελατειακή λογική «αν το πληρώσεις, μπορείς να το σώσεις».

Αστακός

Πρόκειται και για περιβαλλοντικό φιάσκο. Εμφανίστηκε ως πράσινη επένδυση μια επένδυση επικίνδυνη για το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν υπάρχει παραγωγή ηλεκτρισμού από LPG σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η φράση “πράσινη ανάπτυξη” έχει κακοποιηθεί βάναυσα από ανθρώπους άσχετους με την περιβαλλοντική πολιτική. Την χρησιμοποιούν αυτοί που θήτευσαν επί δεκαετίες σε θώκους δημάρχων, νομαρχών, βουλευτών, υπουργών και πρωθυπουργών και κατάντησαν τις πόλεις μας να έχουν το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη, την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό κομφούζιο, την πιο άναρχη δόμηση και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, μια νέα αντίληψη για την βιωσιμότητα και την αειφορία στις γειτονιές, στους δήμους και στις πόλεις . Η μάχη των επερχόμενων εκλογών, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες, οφείλει να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα φέρουν αποτελέσματα με κοινωνικά θετικό πρόσημο. Οι πράσινες φαμφάρες του Γ. Παπανδρέου περί διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, και περί συγκριτικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με άξονα την μεσογειακή διατροφή δεν πείθουν πλέον μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο θα συνεχίζει να αντιστέκεται να διεκδικεί και ταυτόχρονα να προτείνει.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Βιολόγος με μεταπτυχιακό σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας

follow on twitter: @CZachariadis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: