Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


(ενας σύντομος σχολιασμός για τις εξελίξεις και την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΝ που ακολουθεί)

Η υποψηφιότητα του Αλέκου Αλαβάνου στην περιφέρεια Αττικής είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη που οδηγεί τον ευρύτερο χώρο της πέραν του ΚΚΕ αριστεράς σε μεγαλύτερη ρευστοποίηση. Δυστυχώς αυτός ο άλλοτε ελπιδοφόρος για την αριστερά και την κοινωνία χώρος θα παρουσιαστεί κατακερματισμένος και αποδυναμωμένος στις επερχόμενες εκλογές. Η στήριξη της πιθανής υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου από το κόμμα μας τον ΣΥΝ ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία να υπάρξει μια συντονισμένη έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας σε συνδυασμό με έναν σύγχρονο, προγραμματικό, αντινεοφιλελεύθερο, αριστερό, προγραμματικό, αυτοδιοικητικό λόγο.

Οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες και για την κοινωνία και για την αριστερά.  Η αντιστροφή του κλίματος απογοήτευσης και ρευστοποίησης στην αριστερά είναι ένας σκοπός που πρέπει να υπηρετηθεί απ όλους με τις απαραίτητες υποχωρήσεις και προωθητικές συνθέσεις.Όσοι επέλεξαν και επιλέγουν τις γραμμές της περιχαράκωσης του απομονωτισμού και της καθαρότητας ας το ξανασκεφτούν. Όσοι βλέπουν τα κρισιακά φαινόμενα που έχει μπει ο χώρος μας σαν μια «ευκαιρία» να φτιαχτεί ένα κόμμα με την δική τους καθαρή άποψη, εκόντες άκοντες επιτείνουν τις φυγόκεντρες τάσεις, αυξάνουν την απογοήτευση και αναγορεύουν την ομφαλοσκόπηση και την μιζέρια ως ύψιστες πολιτικές αξίες. Όλον τον προηγούμενο καιρό η «δική μας» αριστερά έκανε εξάσκηση στις πράξεις της αφαίρεσης και της διαίρεσης. Μάλλον είναι απαραίτητη μια στροφή στην πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό.

Η νεολαία ΣΥΝ ιδίως σ αυτές τις εκλογές πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά σε έναν διμέτωπο αγώνα. Ο αγώνας αυτός έχει να κάνει κατ αρχήν με την ήττα των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και του ΔΝΤ  και με την ήττα των συντηρητικών διεφθαρμένων και αντιδραστικών διοικήσεων στους δήμους και στις περιφέρειες. Ταυτόχρονα δίνεται μια σκληρή μάχη για την επιβίωση του ΣΥΝ ως το κύριο ρεύμα της ριζοσπαστικής, ανανεωτικής ,οικολογικής αριστεράς στην ελληνική κοινωνία. Ένα ρεύμα διαχρονικό, ανθεκτικό και υπολογίσιμο που κατορθώνει να επιβιώνει είτε το πολεμούν απ έξω , είτε υπονομεύεται εκ των έσω.

Κώστας Ζαχαριάδης

[10/09/2010] Ανακοίνωση της Γραμματείας του Κεντρικού Συμβουλίου

Η μάχη των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών σε αυτή τη συγκυρία έχει τεράστια σημασία για τις δυνάμεις της εργασίας και της νεολαίας. Αποτελεί μια κεντρική πολιτική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές της επιλογές, ενάντια στο μνημόνιο και την εξειδίκευσή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, τον «Καλλικράτη». Αυτή τη μάχη οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς καλούνται να τη δώσουν σε ένα δύσκολο πεδίο διπλής διάσπασης. Από τη μια μεριά αναπτύσσεται ένα σχέδιο που δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας να αποπολιτικοποιήσει τις εκλογές και στηρίζοντας ουσιαστικά το μνημόνιο. Από την άλλη ζούμε τη κορύφωση των διασπαστικών σχεδίων και των προσωπικών στρατηγικών που από καιρό ακολουθούν οι δυνάμεις του «Μετώπου».

Στόχος της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν μπορεί παρά να είναι η ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων για την ήττα της κυβερνητικής πολιτικής, την ανατροπή του μνημονίου και της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου. Σε αυτό το πλαίσιο  κινούνται και οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθεια δημιουργίας ρήγματος στη σοσιαλδημοκρατία και την απεύθυνση στους εργαζόμενους που αποστοιχίζονται από τις πολιτικές επιλογές της. Αυτή την πολιτική γραμμή δεν θεωρούμε ότι μπορούν να την υπηρετήσουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο  δεν αποδεσμεύονται από την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα κρύβονται πίσω από έναν αόριστο αντιμνημονιακό λόγο χωρίς να συμβάλλουν στην οριστική ήττα της κυβερνητικής πολιτικής. Σε καμία περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας αφορά κανένα σχέδιο που έχει ως στόχο να νουθετήσει τον πρωθυπουργό ή  να μεταλλάξει την εικόνα για το ανάλγητο νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ του ΔΝΤ και του μνημονίου. Εξάλλου,το ρήγμα στη σοσιαλδημοκρατία προϋποθέτει ρήξη με την πολιτική της και όχι αντάρτικο στο ΠΑΣΟΚ. Είναι πλέον σαφές ότι υποψηφιότητες σαν τις παραπάνω δεν διασφαλίζουν κανέναν όρο για μια πολιτική γραμμή που θα στοχεύει στην ήττα της πιο ταξικής κυβέρνητικής πολιτικής της μεταπολίτευσης.

Σε αυτή τη συγκυρία θεωρούμε ότι διέξοδος μπορεί να αποτελέσει η κοινή κάθοδος των δυνάμεων που παραμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα ανοιχτό για κάθε άνθρωπο που θέλει να αγωνιστεί για την ανατροπή του μνημονίου, προυπόθεση της οποίας είναι η ήττα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: