Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


http://www.avgi.gr Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/01/2010

Του ΕΥΘΥΜΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Σε ένα εμπεριστατωμένο άρθρο της η Κάκη Μπαλλή, στις 25/12, με τίτλο «Τα ψίχουλα της Κοπεγχάγης», κατέληγε με το ερώτημα αν η συζήτηση για την υπερθέρμανση του πλανήτη και οι σχετικές αποφάσεις που επείγουν δεν θα ήταν σκοπιμότερο να γίνουν μεταξύ των G20, των ανεπτυγμένων χωρών, δηλαδή, που έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος και όχι σε μια άλλη σύνοδο – μαμούθ, όπως ήταν της Κοπεγχάγης, που απεδείχθη δυσλειτουργική και τελείως αναποτελεσματική.

Ήδη λίγες μέρες μετά τις 18.12 άρχισε μια έντονη συζήτηση για τις συνέπειες της αποτυχίας της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης και την ανάγκη αναζήτησης ενός διαφορετικού πλαισίου για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το κλίμα.

Φαίνεται ότι η 15η Διάσκεψη του ΟΗΕ στη Στοκχόλμη για το κλίμα θα είναι η τελευταία αυτού του είδους και του μεγέθους… 45.000 επίσημα διαπιστευμένοι σύνεδροι και 120 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για να έχουμε στο τέλος το γνωστό ασήμαντο αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει να απορεί κανείς για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Ήταν αδύνατον εκπρόσωποι από 192 χώρες με διαφορετικά συμφέροντα να ομοφωνήσουν για δεσμευτικούς και ελεγχόμενους στόχους, όπως ήταν η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και για το ζήτημα της οικονομικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση προγραμμάτων αντιμετώπισης των συνεπειών της υπερθέρμανσης, για τις χώρες του Νότου και τις νησιωτικές χώρες της Ανατολής.

Όταν οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, η Αμερική και η Κίνα, δεν συμφώνησαν μεταξύ τους, ήταν αναπόφευκτο ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όπου απαιτείται ομοφωνία, θα αποτύγχαναν.

Η σύνοδος, όπως είναι γνωστό, έληξε με μια πολιτική δήλωση προθέσεων, της οποίας η ολομέλεια απλώς «έλαβε γνώσιν». Αυτό το ολιγοσέλιδο κείμενο πρόκειται να αποτελέσει τη βάση της επόμενης διάσκεψης για το κλίμα, που θα γίνει στο τέλος του 2010, στο Μεξικό. Όμως από το κείμενο αυτό απουσιάζουν εντελώς οι στόχοι της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμη και ο στόχος περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι τους 2 βαθμούς Κελσίου αναφέρεται μόνο έμμεσα, με αόριστη παραπομπή στα πορίσματα της επιστήμης.

Αναρωτιέται κανείς εύλογα αν μια νέα σύνοδος θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πολλοί βλέπουν ως μόνη λύση τη διαπραγμάτευση της πολιτικής του κλίματος σε μια μικρότερη ομάδα, 20 περίπου βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων κρατών, με τη συμμετοχή και 5-6 εκπροσώπων μικρότερων χωρών. Κάτι τέτοιο βέβαια θα είχε άσχημο αντίκτυπο στην παγκόσμια δημοσιότητα αφού οι φτωχότερες χώρες θα παίζανε μικρότερο ρόλο. Μήπως μια ταχύτερη απόφαση θα ήταν καλύτερη από καμιά απόφαση; Μήπως θα αρκούσε να συμφωνήσουν μόνο οι υπεύθυνοι για το 90% των εκπομπών, δηλαδή οι G20;

Ειδικοί επιστήμονες για το κλίμα θεωρούν ότι η παρουσία του γεν. γραμματέα του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη υπήρξε πολύ χλιαρή και η προεδρία της Δανίας ανίκανη να δώσει τον παλμό και τη σοβαρότητα που απαιτούσε το θέμα. Η βίαιη, αστυνομοκρατική αντιμετώπιση των νέων διαδηλωτών από όλο τον κόσμο υπήρξε απαράδεκτη και αντιδημοκρατική, αφού στέρησε από τους πραγματικά ενεργούς πολίτες το δικαίωμα παρέμβασης και υποβολής εναλλακτικών προτάσεων.

Η πρόταση για μικρότερη σύνοδο βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις. Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας δήλωσε την αντίθεσή του υποστηρίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής απαιτεί άλλου είδους διαφανείς και δεσμευτικές συμφωνίες κατά τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, μέσα από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας διάσκεψης του ΟΗΕ, διαφορετικά θα είχαμε το φαινόμενο κάποια κράτη εκμεταλλευόμενα τη θέση ισχύος που διαθέτουν να αποφασίζουν για τους υπόλοιπους…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε μια αδύναμη και διστακτική παρουσία στην Κοπεγχάγη, περιμένει να δει πώς θα συνεχιστεί το παιχνίδι του διαλόγου των δύο υπερδυνάμεων και απέσυρε τις προτάσεις της για μείωση σε ποσοστά άνω του 30%. Περιμένει τις δεσμεύσεις του Ομπάμα, το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν περάσει το νομοσχέδιό του για τη νέα ενεργειακή πολιτική της Β. Αμερικής από το Κογκρέσο, καθώς και τις αντιδράσεις της Κίνας, η οποία, επικαλούμενη θέματα εθνικής κυριαρχίας, αρνείται να δεσμευτεί για συγκεκριμένα, ελέγξιμα ποσοστά μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συνδέοντάς τα με την επιθυμία της να συνεχίσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για τη γενικότερη άνοδο του βιοτικού επιπέδου του τεράστιου πληθυσμού της.

Η άλλη μεγάλη ανερχόμενη δύναμη της Ανατολής, η Ινδία, δήλωσε επιδεικτικά την απόφασή της να μειώσει τις εκπομπές της κατά 25% κατά μονάδα αύξησης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, μέχρι το 2020, σε σχέση με το 2005. Εν τω μεταξύ η Ινδία έχει βρεθεί στην πέμπτη θέση των ρυπαντών με αύξηση κατά 60% των εκπομπών της. Πάντως η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τους πολίτες της είναι σχετικά μικρή και ανέρχεται στους 1,5 τόνους κατά κεφαλήν. Η Γερμανία, και λόγω της οικονομικής ύφεσης, μείωσε αυτόν τον χρόνο τις εκπομπές της κατά 7,7,%.

Ένας στόχος που δεν πρόκειται να επιτευχθεί…

Ειδικοί επιστήμονες ανησυχούν με τις νέες εξελίξεις και φοβούνται ότι η δεκαετία απραξίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που συνέπεσε με την προεδρία Μπους στην Αμερική, κάνει σχεδόν αδύνατο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς, που διατυπώθηκε ως ευχή στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Θεωρούν πιο ρεαλιστικό, αν και καθόλου εύκολο, τον στόχο μιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 3-4 βαθμούς Κελσίου!

Ακόμη και αυτό το όριο θα απαιτούσε ισχυρές πολιτικές δράσεις για την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από το ενεργειακό σύστημα. Όσο για τις συνέπειες στη γεωργία και το διαθέσιμο νερό στον πλανήτη, που θα έχει το 2080 άλλο ένα δισεκατομμύριο κατοίκους, είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να υπολογιστούν. Χωρίς συντονισμένη παγκόσμια δράση, νέες τεχνολογίες και αλλαγή τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης, τα προβλήματα της ανθρωπότητας θα γίνονται όλο και πιο δυσεπίλυτα.

Σίγουρα, «για να μην αλλάξουμε το κλίμα θα πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα», σύμφωνα με την εύστοχη διατύπωση της νεολαίας που διαδήλωνε στην Κοπεγχάγη, «εις ώτα μη ακουόντων»…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: