Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


Πηγή: tvxs.gr333

Ανησυχητική εικόνα παρουσιάζει η πορεία του Aids στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των μολυσμένων από τον ιό ανέρχεται σε σχεδόν 9.000, ενώ μόνο πέρυσι μολύνθηκαν περίπου 620 άτομα. Κύριο αίτιο θεωρείται η ανεπαρκής ενημέρωση: το 50% περίπου των εφήβων δεν χρησιμοποιεί προφύλαξη κατά τη σεξουαλική πράξη, ενώ ακόμα και φορείς του Aids δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Aids, διευθυντής του Α΄ Παθολογικού Τμήματος του «Γ. Γεννηματάς» κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης υπογράμμισε την κρίσιμη πορεία που ακολουθεί η νόσος στην Ελλάδα. Για το θέμα, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 12:00 διοργανώνεται εκδήλωση στην πλατεία Κοτζιά.

«Το Aids δεν έχει “παλιώσει”». Συνεχίζουν να μολύνονται και να πεθαίνουν άνθρωποι από τον ιό. Έστω και αργά, είναι ώρα για δράση», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος – Κακολύρης. Εξίσου σοβαρή χαρακτηρίζεται και η αύξηση των περιστατικών των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ιδιαίτερα της σύφιλης, ακόμα και στους ασθενείς με Aids. To τελευταίο δείχνει ότι ούτε οι ίδιοι ασθενείς δεν προφυλάσσονται κατά την σεξουαλική πράξη.

Τέλος, αύξηση παρατηρείται και στους ασθενείς με Aids, των οποίων η διάγνωση πραγματοποιείται σε προχωρημένα στάδια της νόσου. Η αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών είναι πολύ πιο δύσκολη και η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η μετάδοση του ιού έχει μεγιστοποιηθεί.

Όπως επισήμανε ο κ. Γαργαλιάνος, οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν «είναι παρόμοιοι με τους περσινούς και δείχνουν ότι ως χώρα δεν πάμε καλά στην ενημέρωση των πολιτών για το AIDS». Εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης του κοινού, της απουσίας μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, της απουσίας μηχανισμού προσέγγισης των μεταναστών και της έλλειψης προγεννητικού ελέγχου για ΑΙDS, η Ελλάδα κατατάσσεται σε μία από τις χειρότερες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέσεις στην αντιμετώπιση της νόσου.

Ο κ. Γαργαλιάνος έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των μεταναστών, υπογραμμίζοντας την αδυναμία τους να φτάσουν στις δομές Υγείας και να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Ως αιτίες ανέφερε κυρίως τα προβλήματα επικοινωνίας που αντιμετωπίζουν, καθώς και το φόβο εκδίωξης από τη χώρα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: