Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


Η Ισλανδία είναι γνωστή για τον μπακαλιάρο της, την Μπιορκ και τα αρκτικά της τοπία. Μέχρι πέρσι το φθινόπωρο, η Ισλανδία ήταν επίσης γνωστή ως ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Πρωτοπόροι στις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη (η χώρα καλύπτει τις ανάγκες της σε ενέργεια με γεωθερμικές μονάδες παραγωγής), οι Ισλανδοί επένδυσαν τα πλεονάσματά τους στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι τράπεζες της χώρας με επιθετικές κινήσεις επέκτειναν τη λειτουργία τους, κυρίως στη Μ. Βρετανία, και οι συντηρητικές κυβερνήσεις της χώρας έσπευσαν να τις διευκολύνουν μειώνοντας στο ελάχιστο τους μηχανισμούς επιτήρησης. Από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τον απλό πολίτη, οι Ισλανδοί θέλησαν να κερδίσουν κι αυτοί κάτι από την αλματώδη ανάπτυξη των τραπεζών τους και επένδυσαν τις οικονομίες  τους σε κάθε είδους επενδυτικά προγράμματα.
Πριν λίγους μήνες η φούσκα έσκασε, και η Ισλανδία μετατράπηκε από “δυναμική οικονομία” σε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού. Ξαφνικά οι Ισλανδοί συνηδειτοποίησαν ότι οι τράπεζες (και χρήματά τους) είχαν φορτωθεί ένα μεγάλο αριθμό χρηματοπιστωτικών σκουπιδιών, με αποτέλεσμα τα χρέη τους να είναι πολλαπλάσια του ΑΕΠ της χώρας. Ο “δυναμισμός” του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος είχε προ πολλού ξεπεράσει τα μεγέθη της “πραγματικής” οικονομίας και το κόστος θα είναι δυσανάλογα μεγάλο. Καθώς όλοι είχαν βάλει τα λεφτά τους (και τις ελπίδες τους) στις τράπεζες, είναι αδύνατο “την κρίση να την πληώσουν οι πλούσιοι”.
Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, οι Ισλανδοί πολίτες εκδήλωσαν την πρωτοφανή τους οργή. Μαζικές, διαρκείς και δυναμικές διαδηλώσεις απαιτούσαν την παραίτηση της κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Κόμματος Ανεξαρτησίας με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στην κορύφωση του κινήματος, πάνω από 30 χιλιάδες άτομα, ή ένας στους δέκα κατοίκους, βγήκαν στους δρόμους, για να πετάξουν αυγά στους υπουργούς και να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις, που για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια έκαναν χρήση δακρυγόνων. Βασικός πολιτικός εκφραστής του κινήματος ήταν το Αριστερό Πράσινο Κίνημα. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης το Γενάρη, το κόμμα της Αριστεράς σχημάτισε το ίδιο κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, παρά τις μεγάλες διαφωνίες τους σε θέματα όπως η είσοδος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρωθυπουργός ορίστηκε η εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας των τελευταίων Γιοχάνα Σιγκούρνταντότιρ, ενώ ο Στάινγκριμουρ Σίγκφουσον, γραμματέας της Συμμαχίας ανέλαβε το υπουργείο οικονομικών. Στις πρόωρες εκλογές του Απριλίου τα δύο κόμματα κέρδισαν την πλειοψηφία, με το Κίνημα να παίρνει το 21% των ψήφων.
Είναι σαφές ότι πολιτικά δεδομένα δύσκολα ανάγονται από μια χώρα σε άλλη, και ότι ειδικά η Ισλανδία είναι ένα μη τυπικό παράδειγμα. ΤοΑριστερό Πράσινο Κίνημα, όμως, έχει κάποια χαρακτηριστικά που μπορεί να αποτελέσουν παράδειγμα για την Αριστερά στην Ευρώπη. Με τρεις χιλιάδες μέλη, είναι ένα μαζικό κόμμα, για τα δεδομένα της χώρας. Η ισλανδική Αριστερά είναι κινηματική, ξέρει όμως ότι τα κινήματα δεν μπορούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους ερήμην της πολιτικής εξουσίας. Είναι μια δυναμική αντιπολίτευση, δε φοβάται όμως και να αναλάβει τις ευθύνες της, ξέροντας ότι οι πολίτες δε θέλουν μια Αριστερά στη γωνία να πετάει πέτρες – στην Ισλανδία μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους. Με την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών, ο  Σίγκφουσον δείχνει ότι η Αριστερά δεν ασκεί απλά κριτική στο νεο-φιλελευθερισμό – είναι η δύναμη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση που εκείνος προκάλεσε. Η κεντρο-αριστερή κυβέρνηση της Ισλανδίας δεσμεύτηκε να βγάλει τη χώρα από την κρίση, να αλλάξει το σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο και να ενισχύσει την άμεση δημοκρατία. Θα κριθεί από το κατά πόσο μπορεί να εκπληρώσει αυτούς τους στόχους.
Οπορτουνισμός; Κάθε άλλο. Πραγματικός ριζοσπαστισμός είναι όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να αλλάξουν συλλογικα τη ζωή και την κοινωνία τους.

Δημητριάδης Σωτήρης

Καραλιώτας Λάζος

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: