Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


Προκειμένου να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού αλλά και τις μεγάλες ενοχές του ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του, μέσω των προτάσεων του κ. Παπαθανασίου για νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, έφτασαν στο σημείο να παζαρεύουν με τρόπο μη αναστρέψιμο – και σαφώς αντισυνταγματικό – την ποιότητα ζωής στα ήδη επιβαρυμένα αστικά κέντρα, συγχρόνως δε σαλπίζουν έφοδο καταπάτησης των εγκαταλελειμμένων, έτσι κι αλλιώς, δημοσίων κτημάτων. Εκμεταλλευόμενοι την «ανάγκη» ενός και πλέον εκατομμυρίου μη εχόντων συμπολιτών μας για νομιμοποίηση της παρανομίας τους, προσπαθούν να εμπλέξουν σε απαράδεκτα διλλήματα πολιτικούς χώρους, επιστημονικούς φορείς και ΜΚΟ.
Με δεδομένο ότι ένα αμιγώς εισπρακτικό μέτρο «ανακαλύπτεται» την ύστατη στιγμή, προκαλεί για μια ακόμη φορά το κοινό αίσθημα των νομιμοφρόνων πολιτών που δεν διαπραγματεύθηκαν το νέο «ημιυπαίθριο» σπίτι τους όταν έκαναν την αγορά τους. Βρισκόμαστε ακόμη μια φορά μπροστά στο θλιβερό φαινόμενο να πρέπει να αποδεχθούμε ότι μπορούμε να «εξαγοράζουμε» – με τη σύμφωνη γνώμη ΟΛΩΝ – την όποια μέχρι χθες παρανομία μας από την Πολιτεία. Κι αυτό όταν οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, τριάντα περίπου χρόνια μετά, μεσούσης μάλιστα μιας από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις. Αν ο ρόλος της Πολιτείας είναι να νομοθετεί έτσι ώστε οι Εργολάβοι / Μηχανικοί να χτίζουν και να πουλούν ανενόχλητοι ημιυπαίθριους για τρεις δεκαετίες, ας υπολογίσει το σύνολο του μαύρου χρήματος που διακινήθηκε (Εφορεία – ΙΚΑ – Αγοροπωλησία) και ας βρει μια τιμή ανά τετραγωνικό… Έτσι και αλλιώς πολιτική σε επίπεδο λαχαναγοράς γινόταν πάντα σε αυτή τη χώρα.
Το ζητούμενο είναι να βρεθεί και το αντικίνητρο, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ημιυπαίθριων χώρων. Ειδάλλως,  όσοι δεν αγόρασαν ημιυπαίθριο βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση κάνοντας την αυτοκριτική τους να ζηλεύουν μέσα από τέτοιου είδους πολιτικές αυτούς που σήμερα έχουν ένα δωμάτιο παραπάνω ή αυθαίρετο εξοχικό στο Δάσος ή σκαλιά από μπετόν στην προσωπική τους παραλία.
Η διαιώνιση του καθεστώτος της γενικευμένης ανομίας και αυθαιρεσίας είναι η χειρότερη συνθήκη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Εφόσον αυτή μετεξελιχθεί σε κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική, αν δεν έχει γίνει ήδη,  τότε δεν έχουμε καμιά ελπίδα σαν κοινωνία να την αντιμετωπίσουμε.

04/03/2009

Advertisements

Comments on: "Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να πάρει θέση. Πώς θα αντιμετωπίσει εντέλει το πρόβλημα των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων;" (1)

 1. Με βάση την νομοθεσία ο ορισμός των ημιυπαίθριων χώρων είναι:

  Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων.

  Με βάση το παραπάνω οι κατασκευαστές σε κάθε οικοδομή έφτιαχναν ένα επιπλέων δωμάτιο όπου άφηναν μια πλευρά του ανοικτή και αφού έπαιρναν το ρεύμα για την οικοδομή έβαζαν μια τζαμαρία και έκλειναν τον χώρο.

  Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει ένα πλήθος άλλων παραμέτρων όπως:
  α) Αύξηση του κόστους αγοράς των οικοπέδων αφού οι οικοπεδούχοι έχουν προσμετρήσει στην πώληση του οικοπέδου τους το τυχών κέρδος που θα προσκομίσει ο κατασκευαστής από την πώληση των χώρων αυτών
  β) Μείωση της τιμής πώλησης των κατοικιών, αφού η αξία αγοράς ενός διαμερίσματος που έχει για παράδειγμα δυο δωμάτια, από τα οποία το ένα είναι ημιυπαίθριος, δεν είναι το ίδιο με το αν τα δωμάτια αυτά ήταν και τα δυο στην δόμηση

  Όμως πέρα από τα παραπάνω ο ημιυπαίθριος χώρος δεν είναι πάντα ένα δωμάτιο που κλείνει. Στην σύγχρονη αρχιτεκτονική υπάρχει ανάγκη για δημιουργία κατασκευαστικών στοιχείων που δεν μπορούν να μπουν στην δόμηση όπως για παράδειγμα μια επιβλητική είσοδο σε κάποιο κτίριο ή ένας στεγασμένος χώρος (πχ γέφυρα) που μπορεί να ενώνει δύο άλλους χώρους κλπ

  Η κατάργηση των ημιυπαίθριων χώρων από μόνη της όμως δεν είναι λύση αφού θα οδηγήσει σε χρεοκοπία κατασκευαστές που ήδη έχουν αγοράσει οικόπεδο και έχουν υπολογίσει την αγορά του και τους ημιυπαίθριους. Αν οι ημιυπαίθριοι καταργηθούν η συνολική κατασκευή κάθε κατοικίας θα μειωθεί κατά 20%. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αύξηση της τιμής πώλησης των διαμερισμάτων αφού ο κατασκευαστής στο οικόπεδο που θα έφτιαχνε για παράδειγμα πέντε κατοικίες των 100 μ2 τώρα θα φτιάχνει τέσσερις

  Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μαζί με την τυχών κατάργηση των υμιπαιθριων χώρων είναι να αλλάξει ριζικά η νομοθεσία των κατασκευών που έτσι και αλλιώς είναι αναχρονιστική. Πρέπει να εφαρμόσουμε νομοθεσίες που ισχίουν και στο εξωτερικο.

  Η λύση είναι μια και λέγεται ΙΔΕΑΤΟ ΣΤΕΡΕΟ (ένα «κουτί» για κάθε οικόπεδο με συγκεκριμένο εμβαδό και ύψος ). Δηλαδή το κράτος να δίνει την δυνατότητα στους μηχανικούς να κατασκευάζουν ότι θέλουν αλλά αυτό να περιορίζεται μέσα στα όρια ενός ¨κουτιού¨ . Έτσι και το περιβάλλον προστατεύεται αφού δεν μπορούν να γίνουν κατασκευές έξω από τα στενά όρια του ιδεατού στερεού, και οι αρχιτέκτονες θα μπορούν να κατασκευάζουν όποιο στοιχείο θέλουν χωρίς τους αναχρονιστικούς νόμους που τώρα τους περιορίζουν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: