Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ


Το πακέτο για την ενέργεια» μετά το Πόζναν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Απέτυχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες – Δράση τώρα για το κλίμα

Πολλές φορές υπογραμμίζουμε τις ατομικές ευθύνες, το «δικό μας αποτύπωμα», για την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων, ενώσεων κρατών (ΟΗΕ, Ε.Ε.), βιομηχανιών κ.λπ. Η γνώμη μας είναι ότι κάθε πολίτης, κάθε κυβέρνηση, κάθε παραγωγός προϊόντων ή υπηρεσιών είναι ένα κομμάτι του πάζλ, και όλα τα κομμάτια μαζί οφείλουν να «κατασκευάσουν μια προστατευτική ασπίδα για τον πλανήτη».
Δυστυχώς οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδρίασαν (12/12/08) στο Πόζναν για να αποφασίσουν «το πακέτο ενέργειας» για τη συμβολή της Ευρώπης στην μείωση της κλιματικής αλλαγής, επέλεξαν να πάρουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με τη δέσμευση της E.E. στις αρχές του 2008. Δυστυχώς οι ελπίδες που έτρεφαν κάποιοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνεδρίασε λίγες ημέρες αργότερα (17/12/08) δεν επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα συνέπλευσε και αυτό πλήρως με τις αποφάσεις των ηγετών. Τα αρχικά μέτρα που είχε δεσμευτεί η Ε.Ε. να εφαρμόσει μέχρι το έτος 2020 ήταν:

ü H μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (κυρίως διοξειδίου του άνθρακα) κατά 20%. Υπογραμμίζουμε ότι σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) η Ε.Ε. θα έπρεπε να μειώσει την εκπομπή αερίων τουλάχιστον κατά 30% .

ü Η αύξηση της χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 20% της συνολικής κατανάλωσης

ü Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%.

Τελικά η Ε.Ε. «πιεζόμενη» από την Πολωνία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και προβάλλοντας το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, υιοθέτησε νέες ρυθμίσεις, που αποδυναμώνουν τη συμβολή της Ευρώπης στη μείωση των ρύπων και στη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Συμφωνούμε με την εκτίμηση επιφανών περιβαλλοντολόγων ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες «Τοποθέτησαν τα ιδιωτικά συμφέροντα των ρυπογόνων βιομηχανιών πάνω από τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων πολιτών και το μέλλον του πλανήτη.»

Με τις νέες ρυθμίσεις τα μέλη της Ε.Ε. διατηρούν το δικαίωμα να εξαγοράζουν ρύπους από άλλες χώρες ενώ τα ίδια να εξακολουθούν να ρυπαίνουν. Όσα μέλη παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από κάρβουνο, θα εξακολουθήσουν να το κάνουν, χωρίς να καταβάλλουν σοβαρά πρόστιμα ενώ οι βαριές βιομηχανίες της Ευρώπης θα έχουν τη δυνατότητα να ρυπαίνουν χωρίς σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Για την ηθική υποχρέωση των αναπτυσσομένων κρατών να ενισχύσουν οικονομικά τις μη αναπτυγμένες χώρες δεν γίνεται καμία αναφορά.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα δύο βασικά κείμενα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature (Φίλοι της Φύσης) «Το Μανιφέστο για μια νέα Ευρώπη» και «Η Χάρτα για το κλίμα», αποτελούν την καλύτερη πολιτική και οικολογική πρόταση και απάντηση στην Ε.Ε. και στους Ευρωπαίους ηγέτες. Η απάντηση δηλαδή είναι ότι χρειαζόμαστε μια Νέα Ευρώπη, που στο κέντρο της πολιτικής της θα έχει τη βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συγκρούεται με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, μια Ευρώπη που στην προτεραιότητα της θα βάζει το περιβάλλον και τον άνθρωπο και ύστερα τα κέρδη.

To Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» (Friends of Nature) εκτιμά, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στο Πόζναν ήταν ένα βήμα πίσω για την προστασία του κλίματος, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει διορθωτικές κινήσεις στη συνάντηση κορυφής στη Κοπεγχάγη το 2009 και να προετοιμάσει εκείνες τις διαδικασίες και νομοθετικές ρυθμίσεις για να εξασφαλιστούν:

  1. Η δέσμευση των κρατών που σήμερα εκπέμπουν ρύπους πάνω από τον μέσο όρο, για μείωση κατά 30% μέχρι το 2020 και 60% μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990.
  2. Η τήρηση των δεσμεύσεων που ισχύουν μέχρι τη λήξη του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 2012.
  3. Η συνεχή βελτίωση της λειτουργίας της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές ρύπων (EUETS), η οποία θα πρέπει να τηρεί δίκαιη στάση απέναντι σε όλες τις χώρες για την τήρηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, να διασφαλίζει συνεχή έλεγχο στην ποιότητα των ρύπων και πλήρη διαφάνεια στη δυνατότητα πώλησης των δικαιωμάτων των εκπομπών ρύπων.

Με την ευκαιρία των Ευρωεκλογών, τον Ιούνιο του 2009, το Ελληνικό Δίκτυο «Φίλοι της Φύσης» θα προβάλλει το «Μανιφέστο για μια Νέα Ευρώπη» και τη «Χάρτα για το Κλίμα» της Διεθνούς Οργάνωσης Friends of Nature και θα καλέσει τα κόμματα που θα πάρουν μέρος στις Ευρωεκλογές να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους συγκεκριμένες θέσεις για την προστασία του κλίματος και να δεσμευτούν για την υποστήριξή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η προστασία του κλίματος και του πλανήτη είναι καθήκον όλων μας απέναντι στις νέες γενιές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: